Miracolul de la Ierusalim – Lumina Sfântă de Paști și povestea ei
Anul acesta vom sărbători Paştele într-un mod mai atipic deoarece nu vom putea merge la biserică pentru a lua Lumina. Ce semnifică această tradiţie a Luminii Sfinte şi care este motivul pentru care oraşul Ierusalim este atât de vizitat de Paşti? ŞTIRI PENTRU COPII s-a documentat pentru voi despre Lumina de la Ierusalim şi importanța pe care o are pentru credincioşi, discutând cu un preot.
Apariția Lumini Sfinte la Ierusalim este cel mai mare miracol pentru ţările ortodoxe. Prima atestare istorică este în 1106. Anual mii de credincioşi se adună pentru a lua Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt, locul unde se spune că a înviat Hristos. Sunt imagini cu femei, bărbaţi şi copii care îşi trec palmele, braţele sau chiar faţa prin Focul Sfânt. Se spune că nu poţi să te arzi în primul minut după ce Lumina Sfântă apare în Sfântul Mormânt.
Se întâmplă doar de Paștele Ortodox
Focul Sfânt este un miracol care se întâmplă în fiecare an de Paştele Ortodox în Sâmbăta Mare, la prânz. Conform tradiției, Patriarhul Ierusalimului intră în Sfântul Mormânt, fiind înainte controlat de militari aparținând mai multor etnii, să nu aibă asupra lui niciun instrument care produce foc. Acesta se roagă cu o rugăciune transmisă din generație în generație pe care doar patriarhii o cunosc. La un moment dat, candelele din încăpere se aprind. Lumina este imaterială în jur de un minut, nu arde mâinile care o ating. Cu ea se aprind lumânările, apoi devine materială. Lumina este apoi transportată de la Ierusalim, cu avionul, în mai multe state ortodoxe, inclusiv în România, și împărțită credincioșilor.
Se povestește că, în trecut, patriarhul care săvârșea slujba era percheziționat de un soldat turc pentru a nu avea cu sine în Sfântul Mormânt o sursă de foc. Percheziționarea era una dură deoarece oamenii nu credeau în minuni, și doreau ca luminile să nu se aprindă miraculos, pentru ca lumea să își piardă credința. După ce asupra patriarhului nu s-a găsit nicio sursă de foc, iar el a ieșit din Sfântul Mormânt cu lumânările aprinse, soldatul turc care l-a percheziționat a căzut în genunchi și s-a convertit la creștinism.
Ce înseamnă Paștele pentru creștini?
Ilie George Grecu este preot în Comuna Bistra, județul Alba. Echipa noastră a discutat cu el despre semnificația Sărbătorilor Pascale și Lumina Sfântă. ”Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos este în centrul vieții noastre de creștini. Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om pentru a-l înțelege pe Adam mai bine. Totul pentru noi, oamenii. A urmat răstignirea pe Muntele Golgota și Îngroparea. Învierea Domnului a fost un fapt istoric, care a separat Vechiul Testament de Noul Testament. Dumnezeu a lăsat drept mărturie Lumina care izvorăște în Sâmbăta Mare din Mormântul Sfânt. Noi trebuie să înțelegem că Lumina Sfântă este darul lui Dumnezeu pentru noi”, a declarat preotul Ilie George Grecu pentruȘTIRI PENTRU COPII.
Anul acesta nu este îngăduită mulțimea de oameni în Țara Sfântă. ”Postul se prelungește puțin pentru noi toți. Toți ținem postul mai mult alimentar și încercăm să nu mâncăm alimente de proveniență animală. Încurajez oamenii să țină post cu sufletul și să se roage lui Dumnezeu în această perioadă, inclusiv de slujbă. Copiii pot sta acasă cu părinții lor. Nu este ușor pentru noi, preoții, să vedem biserica goală și nici pentru voi, credincioșii, deoarece nu aveți voie să veniți să luați Lumină și Paști sâmbătă seara, dar puteți să rămâneți cu lumina duhovnicească din voi”, a mai spus părintele Grecu.
Preotul a explicat, de asemenea, că orice lumină aprinsă de preot în altar este considerată a fi Lumina Învierii, iar credincioșii nu trebuie să se înghesuie sau să îşi facă griji că vor rămâne fără aceasta. ”Sperăm să devenim cu toții mai înțelepți după această perioadă grea și să ne ducem copiii mai des la biserică pentru a-i învăța despre rânduiala creștină. Cu siguranţă va fi mai bine şi vom preţui duminica ca zi de sărbătoare şi vom merge la slujbă după rânduială”, ne-a mai declarat preotul.
Lumina Sfântă ajunge în România
Patriarhia Românie a anunțat că se va aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim și în acest an, cu avionul.
ŞTIRI PENTRU COPIIvă ţine la curent cu ultimele noutăţi. Anul acesta trebuie să ne bucurăm de momentele frumoase petrecute în familie. Puteţi citi aici o ştire despre zilele libere ale părinţilor în vacanţa de Paşti. Rămâneţi în casă pe cât posibil.
Dicționar:
Paști: pâine stropită cu vin oferită credincioșilor în noaptea de Înviere