Gătitul în familie – cel mai bun remediu antistres
Gătitul în familie este cea mai bună terapie în perioada de izolare deoarece ne relaxează și ne aduce împreună. Ieri, de exemplu, v-am povestit cum să coacem acasă produsele gustoase de la Fornetti. Din ce motiv am început să gătim mai mult și să mâncăm? Cum putem transforma această activitate în aliatul principal împotriva stresului? Aflăm în cele ce urmează ce spun specialiștii.
Perioada de izolare este extrem de dificilă pentru fiecare dintre noi și ne-a făcut să ne schimbăm obiceiurile de consum. Peste tot a crescut consumul de dulciuri, făină, drojdie, pâine, etc. Asta demonstrează că izolarea stimulează gătitul și mâncatul. Am început să facem preparatele pe care înainte nu le făceam pentru că nu aveam timp.
Gătitul este o terapie dincolo de ideea de a mânca preparatul, ne explică Guadalupe Gómez, psiholog expert în neuroștiință, inteligență emoțională și psihologie pozitivă. Aceasta ne oferă secretele gătitului în carantină și arată cum scăpăm de stres.
”Gătitul este o activitate care ne oferă imediat un rezultat. Avem control total asupra acestei activități, exact ceea ce avem nevoie să simțim în acest moment când nu avem control asupra propriei vieți. În momentul în care găteşti, singur devine și meditaţie”, a declarat Guadalupe Gómez pentru publicația 20minutos.es.
Oare de ce gătim mai mult? Toată familia este acasă împreună, iar copiii doresc să mănânce preparate sățioase. Gătitul alături de cei mici îi ajută pe ei să se distreze amestecând, ornând și gustând în bucătărie. Ei sunt ocupați și fericiți pentru că primesc atenție. ”Este foarte bine să implicăm copiii în asemenea activități atât pentru a le da responsabilități, cât și pentru a îi învăța să participe la activitățile casnice. Acestea merg puse în practică la orice vârstă”, spune Gómez, pentru aceeași publicație.
Mindfulness prin amestecatul cu lingura
Orice activitate manuală reduce agitația și grijile deoarece ne face să ne concentrăm într-un singur punct. Cel mai bun remediu antistres este gătitul, deoarece ne oferă control asupra situației, cum spunea și psihologul. ”La gătit trebuie să fim concentrați 100% pe activitate. Nu trebuie să vorbim la telefon sau orice altceva care stresează creierul deoarece ne putem face rău. Mintea noastră nu trebuie să se abată de la activitate. Dacă alegem gătitul alături de cei dragi putem să ne concentrăm la activitatea din bucătărie și la interacțiunea cu membrii familiei”, spune Gomez.
Nu trebuie să ne îngrășăm în această perioadă. Psihologul spaniol ne spune că trebuie să gătim ceva sănătos și bun la gust. ”Fără friptură, dar cu multe legume și fructe. Fără atât de multă făină și de preferabil la cuptor. Sunt multe metode prin care să prepari mâncare ușoară și delicioasă, doar căutați pe internet. Nu uitați să faceți mișcare pe cât posibil. Poate ieșim din carantină într-o formă fizică perfectă și bucătari mai buni”, a declarat același specialist.
Este demonstrat că această activitate în bucătărie și tot ce este manual este utilă împotriva stresului, anxietății, depresiei, fricii și incertitudinii. ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți pentru copii și părinți. Vă invităm să citiți aici un articol despre activități pentru copii în izolare. Faceți cât mai multe activități în familie și protejați-vă.
Dicționar:
Mindfulness: conștientizarea moment cu moment a gândurilor, sentimentelor, emoților, senzațiilor
Anxietate: stare de neliniște însoțită de sufocare, palpitații, întâlnită în boli nervoase.
Depresie:stare sufletească de tristețe asociată cu neliniște, deprimare