Dacă este marți, ȘTIRI PENTRU COPII vine cu o nouă fobie care, deși pare foarte ciudată, există. Phobophobia este frica de… frică. Denumirea vine de la cuvântul grecesc „phobos” care înseamnă „frică”.
Probabil vă gândiți cum vine asta să îți fie frică de frică. Încercăm să vă explicăm. Fobia este o frică necontrolată și irațională față de ceva. Ei bine, cei cu phobophobie se tem să aibă o astfel de fobie. Se tem de faptul că ar putea să devină neliniștiți sau să le fie frică de o situație sau un obiect. O astfel de frică exagerată se poate transforma foarte ușor în fobie.
Ca să înțelegeți mai bine, vă dăm câteva exemple. De cele mai multe ori, oamenii se tem să nu dezvolte o fobie precum nosophobia (frica de a se îmbolnăvi), agoraphobia (frica de spațiile largi, deschise) sau claustrophobia (frica de spații închise).
Simptome și tratament
Cele mai frecvente simptome ale phobophobiei sunt anxietatea și atacurile de panică. Pe lângă acestea, pot apărea simptome precum: gură uscată, greață, transpirație necontrolată, tremurat, tendința de a fugi, plâns, țipăt.
Majoritatea fobiilor pot fi tratate și pe cont propriu, fără a fi nevoie de vreun control. Nu este însă la fel în cazul phobophobiei. Cel mai bine este ca în acest caz fobicul să facă o vizită la specialist. Împreună vor reuși să rezolve această problemă care netratată poate fi scăpată de sub control. Persoanele care nu apelează la ajutorul specialiștilor pot începe să consume droguri sau alte substanțe. De asemenea, sunt oameni care au recurs și la alte gesturi precum sinuciderea.
Un lucru care i-ar ajuta pe cei cu frică de frică sunt grupurile de suport online. Cel mai probabil nu vor avea același efect ca terapiile profesionale dar ar putea ajuta. Oamenii s-ar putea simți mai liniștiți știind că nu sunt singuri în această luptă cu phobophobia.