CAMPANIA ȘTIRI POZITIVE. Omul din Neanderthal, mai inteligent decât se credea
Campania știri pozitive. Omul din Neanderthal, mai inteligent decât se credea. Ați auzit vreodată pe cineva spunând “te comporți ca un om din Neanderthal”? Știți la ce se referă? E vorba despre stră stră stră moși de-ai noștri. De oameni care au trait acum zeci de mii de ani și despre care se crede ca nu erau foarte deștepți. Tot ce făceau ei era destul de primitiv. Ei bine, o descoperire recentă arată că, de fapt, erau mai inteligenți decât ne imaginam…
Pentru că mult timp au fost considerați mai putin inteligenți, la un moment dat chiar s-a propus ca Neanderthalii/Neanderthalienii să fie numiți ”Homo stupidus” (omul prost). Asta pentru a face diferență cu Homo sapiens (omul inteligent – denumirea științifică pentru singura specie umană existentă).
Omul de Neanderthal a trăit pană acum 40.000 de ani. În comparație cu oamenii moderni, ei erau mai robuști, aveau picioarele mai scurte și corpurile mai mari. În ultimul timp însă s-au descoperit tot mai multe dovezi că oamenii care au trăit acum 50.000 de ani știau să facă o mulțime de lucruri.
Descoperirile făcute într-un sit din Franța aduc noi date despre acești oameni. De la ce a pornit totul? De la o banală bucată de sfoară făcută din trei fire bine răsucite ce datează de cel puțin 42 de milenii.
Cunoștințe textile
Noile descoperiri arată că cei care au trăit acolo aveau cunoștințe textile. Puteau răsuci fibrele, ceea ce înseamnă că puteau face obiecte de îmbrăcăminte. Să nu vă închipuiți că acum 40.000 de ani se făceau lucruri complicate. Totuși erau capabili să facă funii, năvoade, plase sau chiar mici ambarcațiuni.
”Pentru a înțelege cum să folosești fibrele răsucite este nevoie de înțelegerea mai multor tehnologii complexe, dar și de cunoștințe matematice, cum ar fi perechile, seturile și numerele. Dacă adăugăm și alte dovezi recente, ideea cum că neanderthalienii ar fi fost inferiori din punct de vedere cognitiv nu se mai susține”, se mai scrie în descrierea lucrării publicate în revista Nature.
“Sit-ul arheologic este bogat în artefacte care s-au păstrat foarte bine, vetre de foc, unelte, oase (…) Am descoperit acolo multe unelte lăsate de neanderthalieni printre oase de ren. Într-una dintre unelte am găsit un micro-reziduu de fibre vegetale răsucite”, explică Marie-Hélène Moncel, arheolog la Paris și unul dintre autorii studiului. ”Este imposibil ca natura să fi făcut aceste fibre răsucite”, spune ea.