Cum se adaptează elevii la noile metode de predare și învățare?
În urmă cu două săptămâni, Consiliul Național al Elevilor a pornit o consultare la nivel național cu privire la eficiența cursurilor desfășurate în mediul online. Si-au dorit să afle cum se adaptează elevii la noile metode de predare și învățare, dar și cât de accesibile sunt pentru ei platformele digitale utilizate.
Pentru a putea avea o imagine de ansamblu în legătură cu ceea ce se întâmplă în teritoriu și pentru a putea corela măsurile luate cu fezabilitatea aplicării acestor metode de predare și evaluare în spațiul virtual, Consiliul Național al Elevilor a lansat un formular de consultare. In baza acestuia a fost redactat un raport. La consultare au participat 11.958 elevi din România. Rezultatele raportului, precum și opiniile elevilor, le puteți vedea aici: bit.ly/raport-educație-online.
5 măsuri de recuperare a cursurilor
Consiliul Național al Elevilor propune 5 măsuri de recuperare a cursurilor suspendate din cauza crizei provocate de Coronavirus:
Anul școlar nu trebuie înghețat. Amânarea examenelor naționale trebuie evitată
Emiterea unui ordin de ministru prin care să fie anulată prevederea care instituie un număr minim de note care trebuie obținute de fiecare elev/disciplină de studiu
. Eficacitatea cursurilor online trebuie monitorizată riguros de către Ministerul Educației și Cercetării. Sa se valorifice și principiul egalității de șanse
Recuperarea cursurilor trebuie realizată și fizic. Prioritare sunt disciplinele la care se vor susține probe în cadrul examenelor naționale și discipline specifice profilului
Guvernul României trebuie să investească în programe de formare continuă a profesorilor. Astfel aceștia să poată livra cu profesionalism conținuturi prin instrumente digitale, dar și în achiziționarea infrastructurii necesare pentru ca fiecare copil să aibă acces la digitalizarea educației (device-uri, abonament de date)
Înghețarea anului școlar nu este o opțiune pentru elevi
“Elevii reprezentanți din România își vor conjuga eforturile pentru ca, în aceste momente de criză, sănătatea mintală și bunăstarea elevilor să primeze. Solicităm, așadar, Ministerului Educației și Cercetării să nu considere înghețarea anului școlar ca fiind o opțiune viabilă. Mai degrabă să concentreze eforturile tuturor actorilor implicați pentru a recupera orele pierdute într-un mod eficient. Prioritare sunt, în mod evident, disciplinele la care elevii vor susține examenele naționale.
Conținuturile care nu au fost acoperite din programa școlară trebuie livrate într-un mod inteligent, nu sacrificate. Obiectivul la care trebuie să țintim este dezvoltarea competențelor elevilor. Mesajul nostru este unul cât se poate de clar. Este regretabil că am avut nevoie de o pandemie pentru a începe să vorbim despre digitalizarea educației într-un mod echitabil și participativ – încă nu suntem acolo. De aceea, orele trebuie recuperate și fizic. In aceste momente trebuie să punem accent mai ales pe consilierea elevilor.
Elevii trebuie să se întoarcă la școală cu gândul că vor fi ghidați în procesul educațional, sprijiniți de profesori și consilieri. Nu trebuie să valorificăm scenariul prin care elevii se vor întoarce la școală doar ca să obțină note și să susțină un examen“, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor