De ce trebuie să răspundem mereu curiozităților copiilor
De ce trebuie să răspundem mereu curiozităților copiilor. Copiii pun foarte multe întrebări. Desigur că adulții trebuie să le răspundă. Dar cum ar trebui să procedeze părinții când copilul întreabă în mod repetat „de ce?”. Care este răspunsul corect la această întrebare? ȘTIRI PENTRU COPII vă explică cum ar trebui să procedăm în astfel de situații.
Uneori astfel de întrebări, care par pentru adulți fără sens, pot deveni enervante. Dar tot acestea pot deveni o șansă unică de a dezvolta gândirea celor mici.
Neha Chaudhary este un psihiatru pentru copii la Massachusetts General Hospital și Hardvard Medical School. Aceasta prezintă într-un articol publicat de The New York Times de ce trebuie să le răspundem celor mici, chiar dacă întrebările lor sunt nejustificate.
Aceasta a început prin a povesti cum mama ei i-a răspuns la toate întrebările pe care le avea când era mică. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care a redactat articolul. Neha ne explică cât de important este să le răspundem celor mici la orice întrebare.
„Acum, ca psihiatru pentru copii, care îi ghidează pe părinți prin dezvoltarea celor mici, îmi dau seama cât de important era că mama mi-a răspuns la toate întrebările pe care le aveam”, a povestit Neha.
Tot aceasta spune că dacă le răspundem celor mici, chiar și atunci când devine obositor, îi ajutăm foarte mult pe copii. „Părinții pot ajuta la modelarea dezvoltării copilului lor”.
Cercetările arată că cei curioși au mai mult succes
Cercetările au arătat că micuții sunt mai motivați să învețe când sunt foarte mici. De asemenea, cu cât sunt mai motivați când sunt mici, cu atât vor avea un succes mai mare în viitor.
În anul 1979 a fost efectuat un studiu numit Studiul longitudinal Fullerton. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din California, Fullerton, au început să studieze 130 de copii până la vârsta adultă. Copiii au fost testați la intervale regulate de timp până la vârsta de 17 ani. Când copiii au devenit adulți și au ajuns la vârsta de 30 de ani, aceștia au fost din nou examinați. Studiul a scos la iveală faptul că cei care erau mai curioși când au fost mici au obținut un scor mai mare la testele standardizate. De asemenea, aceștia au avut mai multe șanse să continue școala, spre deosebire de colegii lor, care nu erau atât de curioși când erau mici.
Acesta este doar unul dintre multele cercetări realizate pe acest subiect.
Toate aceste cercetări au un singur lucru în comun, și anume rezultatul. Concluziile cercetărilor arată că dacă le răspundem celor mici la fiecare întrebare, aceștia vor veni cu mai multe întrebări la noi, fapt ce îi va motiva pe copii să învețe mai mult.