Scenariu “horror”: adio jocuri în rețea. E posibil să cadă internetul. De ce?
Scenariu “horror”. E posibil să cadă internetul. Vă puteți imagina o lume fără internet sau cu acces limitat? Poate pentru cititorii mai în vârstă nu este ceva neobișnuit, deoarece copilăria lor a fost fără internet. Pentru cei tineri însă, acest lucru este imposibil de imaginat. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește despre posibilele scenarii în cazul în care o să cadă internetul sau va fi limitat și despre cum o să ne putem petrece timpul.
În contextul pandemiei cu COVID 19 se vorbește tot mai des de o posibilă necesitate de a reduce traficul de date în anumite domenii. Pe scurt, limitarea internetului.
Ce înseamnă limitarea internetului? Să ne gândim: nu vom mai putea juca jocuri video în rețea. Nu vom mai putea viziona videoclipuri sau filme la calitate mare sau, în cel mai rău caz, chiar deloc. În rest, când ne vom ”da” pe net, Instagramul se va încărca încet, încet, cu viteza melcului. Asta, în cazul ”fericit” în care va mai funcționa.
Ce afectează infrastructura internetului?
Amintiți-vă cum a fost în vizită la vreo rudă de la țară, unde aveați semnal slab (limitat) la telefon, iar internetul era 3G sau, mai grav, EDGE. Aveați senzația că orice ați fi accesat nu se ”mișca”.
Avem, o veste proastă. Chiar există posibilitatea ca acest lucru să se întâmple. De când cu carantina, traficul pe internet a explodat, iar experții anunță că în curând infrastructura nu o să mai facă față. Și aici nu e vorba numai că nu vă veți mai putea juca. Ci e nevoie de internet optim în sănătate, educație, în comunicarea autorităților care se confruntă acum cu acest pericol numit COVID 19.
Pentru a preveni acest lucru, deja platformele de video-streaming cum ar fi Netflix, Amazon Prime Video și YouTube au început să limiteze calitatea video-urilor pentru a asigura funcționalitatea internetului. De asemenea, guvernul francez și cel britanic au cerut amânarea lansării platformei Disney în ambele țări.
Jocurile video sunt o altă posibilă victimă a acestei decizii. Copiii din aproape toată lumea stau acasă în carantină, și ar trebui să facă școală la distanță.
“Dacă ajungem în situația în care 850 de milioane de copii să primească lecțiile virtual pentru o perioadă extinsă de timp, rețelele de internet vor putea ajunge să prioritizeze traficul pe platforme educative și video în detrimentul celor pentru jocuri video”, a declarat pentru The Telegraph Matthew Howett, analist principal la Assembly.
Pe scurt, infrastructura internetului nu a fost gândită să suporte numărul atât de mare de oameni ce îl folosesc acum, în timpul carantinei. Îmbunatățirea infrastructurii este, de asemenea, imposibilă în această perioadă.
Cum o să ne putem petrece timpul fără internet?
În primul rând, în loc de jocuri video sau seriale, am putea citi cărți. Sunt o modalitate foarte plăcută de a ne petrece timpul făcând ceva productiv. Astfel ne îmbogățim și imaginația.
O altă variantă este socializarea cu familia. Jocurile de societate sunt o modalitate foarte bună de a îmbunătăți relațiile cu familia și sunt și foarte distractive. Am putea folosi această perioadă pentru a deveni mai puțin dependenți de internet și pentru a ne concentra pe auto-dezvoltare.