Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. O româncă a inventat elixirul tinereții, alta a inspirat personajul Moneypenny din seria Bond. Știați asta? Că am avut o femeie super-spion în cel de-al doilea Război Mondial? Sau că prima femeie neurochirurg din lume, ori prima femeie arhitect au fost românce. Lista e lungă, lungă. Noi ne-am propus să le aducem aproape de voi pe aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au schimbat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie.
Azi, pentru început, vom trece în revistă câteva femei cu care nu putem decât să ne mândrim. Au făcut istorie la propriu.
Maria Rosetti (1819 – 1893)
Născută în Scoția și căsătorită în România cu un celebru om politic și publicist (fiul spătarului Alexandru Rosetti), a fost prima femeie jurnalist din România.
A fost o personalitate remarcabilă. Maria Rosetti și-a salvat soțul, Constantin Alexandru Rosetti, când acesta a fost luat prizonier de turci, în anul 1848. I-a pozat lui Constantin Daniel Rosenthal pentru celebra pictură „România revoluționară”.
Sarmiza Bilcescu-Alimăneștianu (1867 – 1935)
A fost prima femeie din lume care a obținut licența și titlul de doctor în drept. Ea a studiat la Sorbona și a fost una din marile militante, la Paris, pentru drepturile femeilor și pentru egalitate de șanse în societatea dominată de bărbați.
Mai mult decât atât, împreună cu alte femei celebre ale epocii sale – Ana Haret (sora matematicianului, astronomului și pedagogului Spiru Haret), Sabina Cantacuzino (fiica cea mare a lui Ion C. Brătianu, sora Brătienilor) și Maria Filipescu – a înființat o organizație care le sprijinea pe tinerele românce ce doreau să studieze în domenii permise până atunci doar bărbaților. Organizația era prezidată de însăși Regina Maria.
Virginia Andreescu Haret (1894 – 1962)
Nepoata pictorului Ion Andreescu și soția celebrului Spiru Haret a fost prima femeie arhitect din lume. În perioada interbelică a reprezentat România la congresele internaționale de arhitectură la Roma, Paris, Moscova și Bruxelles. Ei i se datorează primele blocuri din România în care s-a utilizat betonul armat, și care se găsesc, și azi, în București.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu (1920 – 2008)
A fost prima femeie neurochirurg din lume. Ea a realizat cea dintâi operație pe creier, pacientul fiind un copil, victimă a unui bombardament în al doilea război mondial. Era doar studentă atunci. ”Această operație mi-a decis viața pentru 47 de ani înainte, cât am stat în neurochirurgie, și mi-a adus-o la 180 de grade față de ceea ce îmi propusesem eu, o viață liniștită de medic internist în orașul meu natal, Fălticeni”, avea să spună mai târziu Sofia Ionescu-Ogrezeanu.