Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. V-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta, săptămânal, câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea, noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a nu-și lua nasul la purtare”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Astăzi vom vorbi despre expresia „a nu-și lua nasul la purtare”. Ce înseamnă acest lucru? Voi știți?
Nu-ți lua nasul la purtare!
„Într-o zi, mama mi-a spus să îmi fac temele, iar eu i-am spus că le voi face când voi avea chef. „Nu-ți lua nasul la purtare!”, mi-a răspuns ea. Nu am înțeles atunci ce înseamnă și am continuat să îi răspund cu obrăznicie. Drept urmare, am primit o pedeapsă și a trebuit să îmi fac și temele la timp. Acum știu ce înseamnă, dar ar fi fost bine să fi știut atunci…”
Ce înseamnă?
Când auzim această expresie ne gândim că oricum nu ar fi posibil. Adică cum? Ne punem nasul pe umăr ca o geantă și plecăm cu el? Sau îl punem în rucsac și îl ducem cu noi afară? Nu. Această expresie semnifică faptul că noi suntem obraznici. Prin expresia „nu-ți lua nasul la purtare”, părinții noștri ne spun „nu mai fi obraznic”, dar într-un mod puțin mai amuzant.
De asemenea, „a nu-ți lua nasul la purtare” semnifică faptul că cel care ne-a adresat această expresie subliniază că am devenit prea îndrăzneți sau că nu știm unde ne este locul.
Așadar, nu vă luați nasul la purtare cu părinții voștri!