Alege să te opui bullying-ului! Campanie anti-bullying, susținută de Fornetti România. Partea a II-a. Bullying-ul e un subiect foarte controversat în zilele noastre. În fiecare zi apar nenumărate cazuri în care copii sau adulți sunt hărțuiți verbal sau fizic. ȘTIRI PENTRU COPII trage un semnal de alarmă împotriva bullying-ului. După ce ieri v-am prezentat situația din România, inclusiv din punct de vedere legislativ, astăzi vorbim despre ce se întâmplă în alte locuri și cum este combătut fenomenul în alte țări.
Și țările europene s-au confruntat cu acest fenomen. Acestea au luat măsuri împotriva fenomenului de bullying promulgând legi care „apără” cetățenii de astfel de comportamente.
În Franța, bullying-ul este denumit „hărțuire morală”. Țara are legi în vigoare pentru a stopa fenomenul. Legile permit luarea de măsuri atât civile, cât și penale împotriva unui bully (hărțuitor). Deși în școli măsurile anti-bullying sunt mai puțin dezvoltate, problemele de bullying se rezolvă cu conducerile școlilor și cu ajutorul asociațiilor de părinți.
În Suedia, școlile sunt responsabile de prevenția și stoparea fenomenului. Școlile care nu reușesc să demonstreze că sunt proactive în abordarea intimidării pot fi duse în instanță de către copil și sunt responsabile pentru orice daune aduse persoanei sau proprietății.
Belgia a adoptat, de asemenea, legi anti-bullying și abordează în mod activ problema creșterii intimidării informatice în toată țara.
În Africa, principalele țări care au luat măsuri împotriva discriminării și a bullying-ului sunt Kenya și Africa de Sud. Kenya are câteva legi vagi care previn anumite forme de hărțuire. Totuși, legile împotriva discriminării sunt clar formulate. Se consideră discriminare orice forma de abuz pe baza sexului, a rasei, a religiei, a vârstei, a etniei și a limbii. Deși are una dintre cele mai mari rate de bullying din Africa, există legi clare care spun că profesorii nu au voie să își hărțuiască elevii.
Africa de Sud a implementat legi împotriva cyber-bullying-ului. Persoanele care sunt depistate că hărțuiesc oameni în mediul online pot fi raportate la autorități, iar inclusiv minorii pot fi trași la răspundere fără cunoștința părinților. De asemenea, în 2013 au fost emise mai multe legi împotriva hărțuirii la serviciu. Aceste legi oferă posibilitatea angajatului de a primi un ordin de protecție împotriva unui angajator sau a unui coleg abuziv.
În Australia există mai multe legi pentru a preveni bullying-ul la școala sau la servici. La serviciu, în cazul unui abuz, angajații sunt sfătuiți să rezolve intern problemele. Există totuși o comisie unde pot fi aduse în discuție problemele în cazul în care acestea persistă. În cazul în care hărțuirea devine fizică, aceste cazuri pot fi raportate la poliție iar sistemul legal poate pedepsi vinovații pentru abuz și atac la persoană. În școli, măsurile diferă de la regiune la regiune, iar școlile private sunt responsabile să își facă singure regulamentul intern.
China are legi stricte împotriva bullying-ului, în mod special împotriva cyber-bullying-ului. Statul a dat de curând o lege în care forțează populația să își folosească numele real atunci când se înregistrează pe diferite site-uri web. Făcând acest lucru, statul forțează populația să fie responsabilă pe internet. De asemenea, corporațiile sunt nevoite să ofere un mediu plăcut angajaților, iar angajații sunt obligați să raporteze orice formă de abuz.
Japonia a introdus o lege în 2013 care obligă școlile să prevină și să raporteze orice incident de abuz. De asemenea, deși nu există legi clare împotriva bullying-ului la serviciu, există și se aplică legi împotriva hărțuirii, violenței și a altor situații similare.
Filipine are măsuri avansate luate împotriva bullying-ului. Acestea protejează în principal copiii de abuz fizic și psihologic. Școlile sunt obligate să ia măsuri clare împotriva acestui fenomen prin programe de prevenție atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Situația în câmpul de muncă este diferită însă. Aici nu au fost luate atâtea măsuri de protecție. Încă nu a fost creată o legislație care să prevină bullying-ul la serviciu, deși datele arată că această problemă este în creștere.
Singapore a abordat cyber-bullying-ul în 2014 într-o încercare de a opri răspândirea acestui fenomen. Legea se aplică atât la locul de muncă, cât și în școli. Pedepsele încep de la amenzi de până la 5.000 $ și pot ajunge chiar la un an de închisoare. Oamenilor prinși că au comis astfel de fapte în repetate rânduri li se dublează pedeapsa.
Canada definește bullying-ul ca fiind hărțuire repetată, atât fizică cât și verbală, într-o relație în care există o inegalitate de putere, iar cel hărțuit nu poate riposta. Bullying-ul în sine nu este o crimă ce poate fi pedepsită. Totuși, orice acțiune comisă de un bully poate fi acoperită de câte o lege. Aceste legi noi implementate sunt valide atât la serviciu cât și în școli.
În Statele Unite ale Americii, această faptă este reglementată diferit de la stat la stat. 41 din cele 50 de state au legi clare pentru a preveni hărțuirea atât în școli, cât și la serviciu. În mod special angajații sunt protejați împotriva abuzului din partea angajatorilor, angajatorii fiind în stare să își piardă slujba în caz că sunt găsiți vinovați.
Argentina a emis o lege în 2013 care avea ca scop reducerea incidentelor de violență fizică în școli. Această lege cerea sancționarea agresorilor în locul unei simple atenționări. De asemenea, a fost deschisă o linie telefonică pentru elevii care sunt prea speriați să raporteze aceste incidente direct profesorilor sau conducerii școlilor.
Deși în Brazilia există legi clare împotriva hărțurii sexuale la locul de muncă, nu există legi clare care să combată cazurile de bullying. Totuși, în 2015, compania Samsung Brazilia a fost sancționată cu milioane de dolari pe baza mai multor cazuri de hărțuire morală. În cazul școlilor, fiecare școală este nevoită să stabilească măsuri de prevenție în regulamentul intern.
În Mexic, legile împotriva bullying-ului sunt limitate, iar datele arată că aproximativ 60% din elevi sunt hărțuiți la școală. Există o dorință din partea guvernului de a emite legi împotriva bullying-ului dar momentan, doar 5 state au luat măsuri în acest sens.
Asa cum vă spuneam și ieri, compania Fornetti România a decis să se implice, într-o campanie realizată împreună cu Salvați Copiii România. Mai multe despre ambalajele speciale cu mesajul „Alege să te opui bullying-ului” puteți citi aici.
Campania ȘTIRI PENTRU COPII, realizată împreună cu Fornetti România, nu se va opri aici. Lansăm cu această ocazie un sondaj de opinie, pe care va invităm sa îl completați, sub anonimat. El va rămâne deschis timp de 3 luni.
Sursă foto: scolifarabullying