Alege să te opui bullying-ului! Campanie anti-bullying, susținută de Fornetti România. Partea I
Alege să te opui bullying-ului! Campanie anti-bullying, susținută de Fornetti România. Partea I. Bullying-ul e un subiect controversat în zilele noastre. În fiecare zi apar nenumărate cazuri în care copii sau adulți sunt hărțuiți verbal sau fizic. Din cauza acestui fenomen foarte multe persoane își pierd încrederea de sine și ajung să aibă probleme pe termen lung. Despre asta vom vorbi astăzi. ȘTIRI PENTRU COPII trage un semnal de alarmă împotriva bullying-ului.
Fie că se întâmplă în pauza de masă de la școală, la locul de joacă, în parc sau acasă, bullying-ul este un subiect despre care trebuie să vorbim! De ce? Pentru ca acest fenomen crește pe zi ce trece.
România, în topul rușinii
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că, la nivel european, România se află pe locul al treilea în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul. Raportul mai arată că 17% dintre copiii de 11 ani au recunoscut că au agresat alți elevi, cel puțin de trei ori în luna anterioară studiului.
Se pare că 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi. 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către alți colegi. 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.
Ce spun aceste lucruri? Este foarte grav, dat fiind faptul că minorii încep să formeze astfel de comportamente la vârste fragede.
Campanii
Foarte multe campanii au apărut în ultima perioadă, dar și cazurile semnalate au crescut alarmant. Campaniile anti-bullying atrag atenția spre acest subiect, însă nu schimbă comportamentele nesănătoase.
Pentru a schimba ceva avem nevoie de o intervenție foarte bine pusă la punct prin educație și practică. Copiii din România trebuie să învețe empatia și să uite de comportamentele negative.
În 2019, organizația Salvați Copiii România a lansat o campanie anti-bullying numită „Alege să te opui bullying-ului!”. Aceasta este o campanie națională ce urmărește conștientizarea fenomenului. Campania demarată dorește să genereze o schimbare de atitudine, astfel încât să prevină și să combată fenomenul.
O hartă a bullying-ului în România poate fi consultată aici.
Fornetti România se implică
Mulți dintre voi sunteți amatori de Fornetti. Produsele de patiserie pe care le găsim peste tot în țară (și nu numai) și care ne încântă cu gustul și mirosul lor. Probabil ați observat că, de la un timp, pe ambalajele Fornetti apare un mesaj: ”Dacă tu sau un copil pe care îl cunoști este victima hărțuirii, amenințării ori violenței fizice la scoală, cere ajutor intrând pe www.scolifarabullying.ro. O campanie Salvați Copiii România”.
Despre ambalajele „Alege sa te opui bullying-ului” ne povestește Doris Bociort, reprezentanta Fornetti: ”Parteneriatul cu Salvați Copiii ne-a onorat de la bun început. Pentru noi este o deosebită bucurie să fim parteneri ai acestei minunate organizații care face extrem de multe lucruri frumoase pentru copii și părinți deopotrivă. De la bun început, am încercat să sprijinim organizația locală din Timișoara așa cum s-a putut și cu ce a fost nevoie, ei știind cel mai bine ce necesități sunt. Acum, pe fondul tot mai crescut al acestui fenomen de bullying am decis să sprijinim la nivel național campania prin intermediul ambalajelor noastre. Ele ajung la un număr foarte mare de persoane, în special copii și mămici, și am vrut să ne asigurăm că mesajul Salvați Copiii este citit de cât mai multă lume”.
Legea anti-bullying
România se luptă de mult cu acest fenomen, însă doar anul trecut a fost promulgată legea anti-bullying. În lege se arată că ”orice acțiune sau serie de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept de consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența, la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”, sunt definte ca acțiuni de bullying.
Ministerul Educaţiei și Cercetării a lansat, la finele lunii ianuarie, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 221/2019 – pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 – privind violența psihologică/bullying. Proiectul va fi înaintat în proces de avizare interministerială ulterior parcurgerii etapei de transparență decizională, a mai precizat MEC, la momentul respectiv. Limita pentru trimitere sugestii a fost 6 februarie, iar data încheierii consultării publice 26 februarie. Puteți consulta proiectul aici. Vom reveni acestui subiect.
Sondaj
Campania noastră, realizată împreună cu Fornetti, nu se va opri aici. Lansăm cu această ocazie un sondaj de opinie, pe care va invităm sa îl completați, sub anonimat. El va rămâne deschis timp de 3 luni.