Îngheață sau nu anul școlar? Iată scenariile. Vicepremier versus ministrul Educației
Coronavirusul a închis școlile și grădinițele, iar dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, acestea nu se vor deschide curând. Acest lucru afectează educația copiilor, iar evaluările nu se mai pot face în condiții optime. Și totuși, ce se întâmplă? Îngheață sau nu anul școlar? Vicepremierul Raluca Turcan prezintă trei scenarii, iar ministrul Educației spune că anul nu va fi înghețat.
„Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute. Dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”, declară Raluca Turcan la RFI.
Cum decurg cursurile online?
Dat fiind faptul că școlile s-au închis, copiii fac școală online sau la tv. Raluca Turcan vrea să afle cât de eficiente sunt aceste cursuri. Totodată, vrea să vadă dacă ele ajung într-un fel sau altul și la copiii care nu au acces la internet sau televizor. „Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educației. Tocmai pentru a vedea cum se desfășoară educația online și în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educația copiilor. Plecăm de la principiul că nicio evaluare nu poate să fie în afara materiei predate. Vom vedea dacă efectele predării online că ating toate segmentele sociale pentru că, evident, România are și segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar. Vom vedea în funcție de aceste evaluări cum vom proceda cu anul școlar”, a spus Raluca Turcan la RFI.
Ministrul Educației, Monica Anisie, intervine
„Vreau să îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că la acest moment nu luăm în calcul înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării lucrează la mai multe scenarii. Privim cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene.
Ministerul Educației se preocupă de modul în care elevii își continuă învățarea de acasă. Obiectivul MEC este ca niciunul dintre elevi, studenți sau profesori să nu aibă de suferit.
În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență. De asemenea, precizăm că toate scenariile vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali. E vorba de reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatelor și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor. Decizia va fi luată de comun acord.
Este important de precizat faptul că scenariile gândite de experții ministerului vor fi aplicate în funcție de evoluția crizei provocate de coronavirus în România. Vor fi în acord cu deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
Fac din nou un apel la calm și îi rog pe elevi și studenți să stea în casă și să continue învățarea de acasă. Un îndemn vine și pentru părinți. Ii rog să ia toate măsurile pentru a proteja sănătatea copiilor noștri și pentru a-i susține în activitatea de învățare de acasă”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.
Ce spun sindicatele din învățământ
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Vicepremierul Raluca Turcan a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism ieșind în spațiul public cu declarații de presă.
“Este o dovadă de lipsă de profesionalism să ieși în spațiul public și să vorbești fără să ai o consultare cu specialiștii din educație, cu cei din Ministerul Educației și Cercetării sau cu partenerii sociali. Să arunci variante privind modul în care se va desfășura anul școlar 2019-2020. O astfel de declarație este o dovadă de lipsă de umanitate. Tocmai în această perioadă în care autoritățile ne îndeamnă pe toți să nu provocăm panică. Ce credeți că a reușit să facă doamna Vicepremier Raluca Turcan cu aceste declarații? Panică și haos în rândul părinților, elevilor și cadrelor didactice. Cred că repezentanții Guvernului României care fac declarații publice în această perioadă, trebuie să fie extrem de atenți la ceea ce afirmă”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.