Astăzi, 20 martie, sărbătorim Ziua Internațională a Fericirii. Această dată a fost stabilită în 12 iulie 2012 de către Organizația Națiunilor Unite. Regatul Bhutan a fost cel care a propus adoptarea unei zile internaționale a fericirii. Regatul Bhutanului sau „Țara Dragonului”, cum mai este numit, este o țară din sudul Asiei. Se află la poalele Munților Himalaya și se învecinează cu China și India. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune care este cea mai fericită țară din lume și pe ce loc se clasează România.
Ban Ki-moon, secretarul general al Națiunilor Unite de pe atunci, a explicat cât de importantă este fericirea la nivel global: „Lumea are nevoie de o nouă paradigmă economică, una care să recunoască egalitatea dintre cei trei stâlpi ai dezvoltării sustenabile: social, economic și cel care ține de bunăstarea mediului. Cei trei sunt indivizibili și împreună definesc, în mare, fericirea la nivel global”.
Unde trăiesc cei mai fericiți oameni?
În fiecare an, cu ocazia acestei zile, este realizat Raportul Mondial al Fericirii. El conține date referitoare la suportul social, speranța de viață sănătoasă, generozitate, libertate, încredere etc. În 2019, primul loc al clasamentului a fost ocupat de către Finlanda. Se pare că oamenii de aici sunt cei mai fericiți din lume. Următoarele țari din clasament au fost Danemarca și Norvegia. Țara cu cel mai nefericit popor este Sudanul de Sud.
Anul acesta, lucururile se schimbă puțin. În noul Raport Mondial al Fericirii publicat astăzi, Finlanda își menține locul în clasament ocupând prima poziție. Pe locul doi se află Danemarca, iar schimbarea vine la cea de-a treia poziție. În locul Norvegiei se află acum Elveția, Norvegia coboarând pe locul patru. Situația s-a schimbat și la sfârșitul clasamentului. Cei mai nefericiți oameni sunt acum cei din Afganistan.
În ceea ce ne privește pe noi, românii, se pare că suntem mai fericiți decât anul trecut. Am urcat o poziție în clasament, aflându-ne deci pe locul 47. Continuând cu aceeași comparație cu vecinii noștri, poporul român rămâne în continuare cel mai fericit. Ungaria ocupă locul 53, Serbia 64, Republica Moldova 70, Bulgaria 96, iar Ucraina 123.