Românii au schimbat istoria aviației mondiale. Primul avion care s-a ridicat de la sol, conceput de Traian Vuia
În urmă cu 114 ani, la 18 martie 1906, la Montesson, o localitate de lângă Paris, pentru prima dată în istoria aviației, un aparat de zbor (mai greu decât aerul) s-a ridicat și a zburat. Ceea ce la momentul respectiv părea aproape o minune, i-a aparținut românului Traian Vuia. Românii au schimbat istoria aviației mondiale.
Aparatul se numea Vuia I și a fost realizat de Traian Vuia. Acesta a reușit să se ridice de la sol prin forța motorului propriu, fără alte mijloace. Istoria aeronauticii mondiale îi datorează bănățeanului Traian Vuia două premiere absolute: decolarea cu mijloace proprii de bord și trenul de aterizare cu roți pneumatice, ne informează Muzeul Național al Banatului.
”Vuia I era un monoplan – trebuie spus că aproape toate încercările în acea vreme se făceau cu avioane biplane, Louis Blériot (1872-1937) urmând exemplul lui Vuia, un an mai târziu – avea aripile repliabile, asemănătoare unui evantai, fiind purtate pe un cvadriciclu cu roţi pneumatice, care avea rol de tren de decolare şi aterizare. Întreaga construcţie era metalică din tuburi de oţel, îmbinate prin manşoane, iar aripa era din pânză de in impregnată. O altă noutate a acestui aeroplan era reprezentată de utilizarea unei singure elice. Celelalte aparate contemporane, care foloseau două elice contrarotative. Aeroplanul nu avea însă nici profundor, nici ampenaj stabilizator”, mai informează reprezentanții MNaB.
Ambiţionat de reuşită, Vuia și-a modificat aparatul de zbor și, câteva luni mai târziu reușește să zboare mai mult: 25 de metri la o înălțime de 2,5 metri.
Cine a fost Traian Vuia
Traian Vuia s-a născut în 17 august 1872 în Surducu Mic, în județul Timiş, localitate care astăzi îi poartă numele. La zece ani face o pasiune pentru zmeie: urmărește atent detaliile lor și încearcă să construiască altele mai perfecționate. Ajuns la liceu, Vuia își însușește noțiuni de fizică și mecanică. De atunci a început să construiască aparate. La 34 de ani a reușit să devină primul om care se ridică de la sol cu un aparat de zbor auto-propulsat. În plus, Traian Vuia nu a stat deoparte de viața politică a momentului. Din iniţiativa lui Traian Vuia, la 30 aprilie 1918, a fost constituit la Paris ”Comitetul Naţional al Românilor din Transilvania”, o organizaţie care milita pentru unirea Ardealului cu România.
Unde puteți vedea cum arătat primul avion al lui Vuia
Macheta aeroplanului Vuia 1 (sc. 1:1) se află în holul de intrare al muzeului (Bastion) și deschide traseul expoziţional, inițiind publicul vizitator în lumea aviaţiei moderne. Și în incinta Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia se poate admira o machetă aeroplanului Vuia 1. Machetele au fost realizate și donate de Fundația Academică și Culturală Timișoara, la inițiativa președintelui acesteia, Ioan Coriolan Gârboni.
ȘTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți aici un articol despre aventurile unui ponei pasager în avion.