V-ați gândit vreodată că nu știți să mâncați ciocolata?
Copiii iubesc ciocolata, dar și părinții. Sunt atâtea feluri încât nu îți ajunge o viață să le guști pe toate. Cu lapte, neagră, albă, ba chiar și roz. Ciocolata roz e un sortiment mai nou, se numește ”rubin” și a fost lansată doar în ultimii ani. Plus că toate aceste sortimente conțin diverse ingrediente și umpluturi, care mai de care mai delicioase. E ciocolată cu ardei iute, cu sare, cu mentă. Găsim ciocolată cu petale de flori și cu marțipan, cu migdale, alune, orez. Lista poate continua la nesfârșit. Dar, v-ați gândit vreodată că nu știți să mâncați ciocolata?
Chiar așa! Un expert ciocolatier a decis să împărtășească cu publicul toate cunoștințele sale. Așa am aflat și noi, echipa ȘTIRI PENTRU COPII, cum se mănâncă, corect, ciocolata. De ce corect? Pentru a savura în totalitate gustul și aroma ei.
Sarah Hartnett, expertul ciocolatier londonez, consultant internațional pentru produse de ciocolată, a explicat că majoritatea oamenilor nu consumă corect ciocolată. De ce? Să ne gândim. Cei mai mulți iau o mușcătură prea mare și o mestecă. Sau țin ciocolata în frigider. Greșit și greșit.
Priviți, mirosiți, mușcați puțin, lăsați să se topească în gură
”Ciocolata oferă o experiență multisenzorială, iar mirosul reprezintă aproximativ 80% din gustul nostru. De aceea, înainte de mânca ciocolată, trebuie să o mirosim. Mirosind ciocolata ne pregătitim simțurile pentru gust, și se declanșează salivația, acea senzație că-ți plouă-n gură. Apoi, ciocolata trebuie privită. Privind-o, văzându-i strălucirea când este bine păstrată, mirosind-o, ascultând sunetul apăsat când o spargi în gură, acestea sunt toate modalitățile de a te bucura de ciocolată și de a-i anticipa gustul”, arată expertul.
Temperatura camerei este, în general, cea mai bună pentru depozitarea ciocolatei. Adică în jurul a 19 grade Celsius. Ideal însă e să stea într-un loc în care nu se înregistrează fluctuații mari de temperatură. Dacă încăperea trece des de la cald la rece, untul de cacao care intră în componența ciocolatei se poate ridica la suprafață, iar aceasta devine albă. Nu se strică, dar arată urât.
De asemenea, este important să nu depozitați ciocolata în apropierea unor produse cu miros puternic. Dacă ciocolata stă lângă un difuzor de parfum de cameră, sau lângă usturoi, sunt mari șanse ca, după câteva zile, să preia din miros.
Deci, cum se mănâncă corect ciocolata? ”Ia mici mușcături și nu mesteca niciodată”, mai arată expertul. Ciocolata se topește la temperatura corpului, așa că atunci când mâncați, lăsați-o să se topească pur și simplu pe limbă, încet, și bucurați-vă de gustul ei.