Legea ”zile libere pentru părinți” a fost promulgată de Președintele României
Legea ”zile libere pentru părinți” a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis. Ea prevede zile libere plătite pentru părinți atunci când se închid școlile.
Despre legea care a fost votată de Senat anul trecut și de Camera Deputaților, in unanimitate, joi am scris aici. Legea îi obligă pe angajatori să le acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme”.
Proiectul a fost inițiat încă de anul trecut, având în vedere zăpezile abundente. El a revenit in actualitate acum. Școlile din România s-au închis în perioada 11 – 22 martie, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Mulți părinți, deși apreciează inițiativa, nu au cu cine să-și lase copiii.
Ce prevede legea
Angajatorii sunt obligați ca în cazul închiderii școlilor în situații extreme să le dea liber părinților. Aceștia vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă. Dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.
”Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităților de învăţământ unde aceştia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuţii în domeniu” – se artă în lege.
Prevederile se aplică:
a) părinţilor ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ;
b) părinţilor copiilor cu dizabilități înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ.
”Persoanele prevăzute la alin.(1) au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învăţământ respective. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. În cazul familiilor monoparentale, declaraţia pe proprie răspundere se semnează doar de către tutorele legal al copilului”, se arată în proiectul de lege.
În cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi. În cazul familiilor cu mai mulți copii, care se încadrează în prevederile art.1, zilele libere se acordă unuia dintre părinţi, respectiv tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.
Vom reveni cu detalii când legea va fi publicată în Monitorul Oficial.