Educația emoțională în școală – Cât este de necesară
Educaţia emoțională este extrem de importantă pentru orice copil. Ce înseamnă, de fapt, a fi inteligent emoțional și unde există deja o asemenea materie? Credeți că ar trebui să se introducă și în România?
Educația emoțională se referă la o mai bună înțelegere a emoțiilor, gestionarea eficientă a propriilor emoții, înțelegerea emoțiilor celorlalți și îmbunătățirea imaginii personale. Termenul a fost formulat prima oară în SUA în 1985. Daniel Goleman spunea că în emoție este necesară empatia, care se referă la înțelegerea celor din jur. Educația emoțională se referă la cunoașterea de sine și înțelegerea propriilor emoții. O altă latură este autoreglarea și gestionarea emoțiilor. Același autor consideră că și motivația este necesară în inteligență emoțională. Abilitatea socială îl ajută pe oameni să își dezvolte inteligența emoțională.
Psihologii cred că educația emoțională este benefică și ar fi indicat să se înceapă din grădiniță. Efectul este creșterea armonioasă a adultului de mâine.
”Copilul trebuie să învețe despre emoții, cum se simt ele, care sunt acestea, cum se simt în corp, cum se pot exprima în exterior, cum se poate împrieteni cu aceste emoții, etc. În școală se pune accent pe cunoștințele de matematică, fizică, chimie, memorare de comentarii, etc. Copiii învață şi în familie despre emoții, fie ele pozitive sau negative. Apoi intră în comunitate, unde observă alte modele şi alt comportament. Eu nu aș sta pe gânduri și aș introduce această materie”, ne povestește Flavia-Daiana Grek, psiholog clinician și logoped.
În străinătate există această disciplină
În Insulele Canare din Spania educația emoțională se predă de aproximativ șase ani. În zona Murcia urma se să analizeze implementarea acestei discipline, însă schimbarea guvernului a afectat proiectul. Spaniolii de la publicația El Pais au realizat recent un sondaj de opinie pe această temă printre cititori. Aceștia au explicat cât de important este să fim inteligeți emoțional.
Publicația El Pais spune că educația emoțională îi ajută pe copiii afectați de fenomenul de bullying și va reduce violența în școli. Mulți elevi se simt frustrați și incapabili pentru că au fost victime ale fenomenului de bullying. Colectivitatea îi face pe acești copii să se închidă în ei când trebuie să vorbească în public sau să discute cu alții. Aceste victime riscă să treacă prin eșecuri dacă nu sunt îndrumați corect de un profesionist. Pe de altă parte, sunt elevii care îi agresează, iar aceștia au nevoie să își controleze impulsurile și să devină mai empatici. ”Elevii-problemă” pot învăța din această disciplină că există soluții pentru orice necaz și că toți din jur trebuie ascultați și înțeleși. Aceeași publicație mai spune că un control al emoției îi va ajuta să treacă prin orice situație și să triumfe.
Un alt aspect scos în evidență este că inteligența emoțională îi ajută ca viitori părinți. La rândul lor vor putea educa emoțional alte persoane, iar ”lanțul nu se va rupe”.
Voi ați introduce această disciplină în școlile din România? ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris despre inteligență și educație. Puteți citi aici un articol despre ce înseamnă IQ. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe știri pentru copii și părinți.
Dicționar:
Bullying; fenomen întâlnit des în școli prin care copiii sunt agresați și insultați de alți elevi.