Grădinițele de stat sunt închise. Cum rămâne cu cele private?
Din cauza noului virus, COVID-19, grădinițele și școlile sunt închise. La fel și multe universități. Grădinițele de stat au fost închise în urma unei directive a Ministerului Educației. Cum rămâne însă cu cele private? S-au luat măsuri în ceea ce le privește? ȘTIRI PENTRU COPII a vorbit cu un director de grădiniță privată și cu autoritățile.
Răspunsul e îngrijorător. Aceste instituții nu au fost închise prin ordinul Ministerului, pentru că nu i se subordonează. A rămas la latitudinea patronilor și managerilor lor decizia de a se supune măsurii luate la nivel național pentru protejarea copiilor. Această măsură a vizat scoaterea copiilor din colectivități, tocmai pentru a reduce riscul de contactare a virusului.
Grădinița pe care o conduce directorul cu care am luat legătura, a fost închisă din proprie inițiativă: „Luni seara, după hotărârea comisiei de la București am pus afiș: de miercuri închidem grădinița. Din 11 până în 22, cum s-a spus, moemnta, dar, în fapt, până când se reia activitatea în instituțiile de stat, grădinița va fi închisă.
Pentru că eu nu răspund de copilul nimănui. Dacă un copil se îmbolnăvește în perioada asta, de ceva, sare toată lumea în sus. Că se îmbolnăvește într-o perioadă normală, nu e nici o problemă. Nu am avut nici un caz de gripă, nici un virus, nici o problemă de când funcționează grădinița.
O țin în niște condiții de sterilitate ca în sala de operație și asta a adus mulțumirea părinților și a copiilor. Și acum, de câteva zile nu facem altceva decât să sterilizăm, să curățăm, să spălăm”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII un director de grădiniță privată din apropierea Timișoarei.
Ofertele au explodat pe internet
Închiderea grădinițelor reprezintă o problemă pentru părinții care nu au cu cine să își lase copilul. Mulți dintre patronii de grădinițe private nu au considerat însă necesară această măsură. Ele încă funcționează, pe proprie răspundere.
”Căutați un after-school și toate locurile sunt ocupate? Vă așteptăm la noi. Dacă vă înscrieți copilași frați atunci aveți 10% reducere. Dacă nu aveți frați dar vă aduceți prietenii primiți de asemenea 10% reducere din abonamentul de bază. (…) Mai avem 8 locuri libere!!! Grupele sunt de maxim 10 copii. În perioadele de vacanțe funcționăm cu program de la 8 – 18 și acceptăm copii de la 5 ani”, e unul din anunțurile care au invadat internetul.
Atitudini dezamăgitoare din partea autorităților
„Ieri au început telefoanele. M-au sunat părinții să mă întrebe de ce am închis că sunt grădinițe private care funcționează. Le-am spus că nu știu și că nu mă privește. Întâmplător m-am întâlnit cu un polițist din zonă pe care l-am întrebat, iar el mi-a spus că fiecare face ce vrea. Fiecare pe pielea lui. Am sunat la DSP să întreb. Nu am zis nimic, nici cine sunt, nici nimic. Mi s-a spus că dacă vreau să merg dar pe răspunderea mea. I-am spus că eu am închis grădinița. Dar celelalte? Am auzit: nu ne interesează, treaba lor. Aceasta este atitudine?
Am înțeles că la o altă grădiniță, cu o anumită capacitate, s-a dublat numărul de copii. Acolo este focar de infecție. Vă dați seama că acei copii vor reveni, ulterior, în grădinițele lor. Nu știu dacă am copii acolo sau nu. Nu întreb fiindcă se poate înțelege că este invidie și vreau să fac reclamație. Nu acesta este scopul. Scopul este să stopăm acest virus, nu să îl înmulțim. Acolo se duc copii, se duc părinți după copii. Toți pun mâna pe aceeași clanță la ușă. Toți se pun pe aceeași toaletă.
Pe mine m-a revoltat atitudinea celor două instituții: poliție și DSP. Nu am primit de nicăieri nici o notificare, absolut nimic. Eu am hotărât să suspend activitatea în grădinița mea, asta fac. Am avut părinți care au zis că este corect așa și am avut părinți care s-au revoltat. Eu mi-au reproșat că am închis grădinița deși nu am primit nicio solicitare oficială. Acum să profiți de o situație de genul acesta? Nu îi dau drumul și gata. Cât se hotărăște. Dacă nu se mai deschide niciodată, nu se mai deschide și gata. Fac altceva, nu asta e problema”, a mai semnalat directorul grădiniței private cu care am discutat.
Mulți părinți nu înțeleg riscurile la care îi expun pe copii
Alarmant este și că mulți părinți nu înțeleg riscurile la care își expun copiii. „Sunt și puțini copii acolo (n.r. la grădinița privată rămasă deschisă), deci măsura e ok din punctul meu de vedere. Deocamdată cei care sunt fără ajutor, ca noi, mai trebuie să muncească. Trebuie găsită o soluție și pentru părinți. Nu toată lumea poate lucra de acasă”, a notat o mămică pe un grup de socializare.
Grădinițele private rămase deschise, încadrate ca și cluburi educaționale nu țin de Ministerul Educației și nici nu necesită autorizarea din partea Direcțiilor de Sănătate Publice.
”Cluburile educaționale, dacă funcționează pe declarație pe proprie răspundere (ordinul 1030) – nu necesiată aviz DSP. Noi am răspuns la solicitările primite însă nu am notificat separat, în mod oficial, aceste cluburi de faptul că trebuie să suspende activitatea”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Cornelia Bubatu, purtătoarea de cuvânt a DSP Timiș, dând de înțeles că patronii acestor stabilimente ar fi trebuit să înțeleagă singuri că nu mai pot desfășura activități cu grupuri de copii, atâta vreme cât, la nivel central, s-a decis suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar și, apoi, suspendarea activităților în creșe. Pe de altă parte, am mai înțeles de la reprezentanta DSP, instituția nu le poate sista activitatea.