Acțiune de împădurire: “Rădăcini către viitor”. Elevii, studenții și profesorii se implică
Acțiune de împădurire “Rădăcini către viitor”. Să plantezi un pom, să faci un copil și să construiești o casă – se spune ca astea sunt reperele unei vieți trăite cu sens. La fel se spune și că nu e om acela care nu a plantat, toată viața lui, un pom. După astfel de repere s-au ghidat peste 50 de voluntari elevi, profesori și studenți din județul Timiș. Aceștia s-au mobilizat la sfârșit de săptămână la o acțiune de împădurire.
Societatea de Geografie din România, filiala Timiș, a plantat, în acest weekend, 500 de puieți de stejar și gorun cu scopul de a extinde suprafața împădurită a României. Inițiativa a vrut și să atragă atenția asupra importanței pădurilor în creșterea calității aerului. Această acțiune de împădurire a avut loc în comuna Topolovățu Mare din județul Timiș.
Câte hectare de pădure pierde România în fiecare oră?
Potrivit unui raport GreenPeace, România pierde 3 hectare de pădure pe oră. 62 de cazuri de tăieri ilegale se înregistrează în fiecare zi. Nevoia de lemn și de terenuri agricole, precum și incendiile, controlate sau nu, reprezintă principalele motive ale defrișărilor. Suprafața exploatată a pădurilor este cu mult mai mare decât cea pe care se realizează acțiuni de împădurire. Este un subiect despre care ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris.
Voluntarii din județul Timiș au plantat cu spor și entuziasm de la 10,00 dimineaţa până la 13,00 când s-a atins numărul de puieţi planificat pentru zona de la periferia localității Topolovățu Mare.
Roxana Putan, coordonatorul proiectului, s-a declarat mulțumită de rezultatul eforturilor elevilor și profesorilor care au fost implicați. ”La primul eveniment de împădurire organizat de noi am reușit să plantăm peste 500 de puieți. Asta s-a întâmplat datorită ajutorului voluntarilor: profesori de geografie, studenți, elevi și simpatizanți ai SGR Timiș. În anii următori dorim să ajutăm și alte localități din județul Timiș care necesită extinderea suprafeței forestiere”, a spus tânăra.
Proiectul „Rădăcini către viitor” este susținut de către: Primăria Topolovățu Mare, Universitatea de Vest din Timișoara, Ocolul Silvic Lunca Timișului, Liceul Tehnologic de Silvicultură și Agricultură Casa Verde Timișoara, Liceul Teoretic Bartok Bela Timișoara, Liceul Teoretic Nicolaus Lenau Timișoara, Institutul Cultural Francez Timișoara.
Societatea de Geografie din România s-a format în anul 1875 sub denumirea de Societatea Română Regală de Geografie, având scopul de a reuni și de a ajuta cercetătorii și specialiștii români din domeniul geografiei.