Ministerul Educației și Cercetării ia măsuri. O serie de evenimente şi activităţi şcolare amânate
Ministerul Educației și Cercetării ia măsuri după ce ieri Consiliului Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis suspendarea cursurilor până în 22 martie. Ce schimbări noi apar în învățământ şi cum sunt afectaţi cei peste trei milioane de elevi?
După închiderea temporară a unităţilor de învăţămând apar noi restricţii şi anulări de activităţi în învăţământul românesc. Astăzi, 10 martie, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți. Aceasta a comunicat o serie de informaţii importante.
Ministerul Educaţiei a anunţat că simulările pentru Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat precum şi alte probe practice sau alte concursuri se vor amâna pe timp nedeterminat. Ministerul urmează să comunice o dată.
De acum înscrierile pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierilor se vor prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Totodată, și activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor.
Cursuri asistate de calculator
Elevii vor trebui să înveţe acasă deoarece Ministerul încurajează toţi profesorii să realizeze cursuri suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Acestea nu înlocuiesc orele de curs clasice, dar ajută elevul şi profesorul să comunice. De menţionat este că se caută o modalitate de recuperare legală a activităţii didactice din perioada 11 – 22 martie. Consiliile de Adminstraţie ale unităţilor de învăţământ vor găsi o soluţie.
Ministerul Educației și Cercetării ia măsuri şi în privinţa prograelor de tip afterschool (școală după școală). Acestea există în multe şcoli publice şi private și se suspendă în această perioadă. De asemenea se anulează orice activitate extrașcolară (excursii, cercuri, tabere, etc.) până la o dată încă nestabilită.
Programele de studii privind schimbul de experiență, respectiv stagiile de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare se suspendă până la data de 31 martie 2020, dacă nu au fost începute anterior datei adoptării hotărârii cu nr.6/09.03.2020 a CNSSU.
Monica Anisie le-a cerut tuturor inspectorilor şcolari să existe o informare și o comunicare continuă între cadrele didactice, părinți și elevi. Să nu uităm că este foarte important ca în această perioadă în care cursurile sunt suspendate, elevii să nu se expună în spațiile aglomerate.
ŞTIRI PENTRU COPII a scris un articol despre hotărârile Consiliului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Puteţi citi aici articolul. Nu uitaţi că aceste zile libere nu sunt o vacanţă pentru copii şi aceştia nu trebuie să se expună aglomeraţiei.
Dicţionar:
Afterschool: Şcoală după școală, program prin care elevii îşi fac temele şi învaţă la şcoală după terminarea orelor de curs. Util pentru părinţii care lucrează.
Evaluare psihosomatică: evaluare făcută de un psiholog pentru a vedea dacă viitorul elev din clasa pregătitoare poate face faţă efortului de a merge la şcoală