Proiectul “Școli curate 2.0” ajunge în județul Timiș
Proiectul“Școli curate 2.0” ajunge în județul Timiș. Cinci elevi din județul Timiș au participat împreună cu coordonatorul județean la prima etapă a proiectului Școli curate 2.0. Trainingul de formare a ambasadorilor pentru buna guvernare a școlilor și liceelor a avut loc la Predeal, în perioada 27 februarie-1 martie 2020.
Avocatul Poporului, la discuții cu elevii
Elevii au luat contact cu noțiuni privind organizarea sistemului de educație, activismul civic, blogging cetățenesc, echitate în educație. Au aflat care sunt metodele și instrumentele prin care tinerii ambasadori să țină piept autorităților. Informațiile au fost oferite de coordonatorii naționali ai proiectului: Cristian Ghingheș și Alexandru Manda.
Toți participanții proiectului au avut ocazia să o întâlnească pe Renate Weber, Avocatul Poporului. Aceasta le-a oferit informații utile legate de ideea proiectului.
Elevi care luptă pentru drepturile lor
Echipa județului Timiş este formată din elevii Alexandru Olaru, Sorana Cîrstinoiu, Natanael Iriciuc, Alexandra Trușcă şi coordonată de Andrada Mazilu, prof. înv. primar la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”.
“Este minunat să vezi că sunt elevi care se implică și luptă pentru respectarea drepturilor lor. Să vezi oameni care pun pret pe educație, care își doresc să îi responsabilizeze pe elevi în procesul lor de învăţare. Mă simt extrem de norocos că am avut șansa de a fi ales Ambasador al bunei guvernări!”, a declarat Natanael Iriciuc.
“Îmi doresc ca prezenţa mea să schimbe ceva pentru școlile, liceele şi elevii din Timis. Consider că şcolile merită să fie finanţate corect de către autorităţile locale pentru a putea oferi elevilor tot ce au nevoie. În cele 4 zile de training de la Predeal am cunoscut nişte oameni minunați și am învățat foarte multe lucruri noi”, a precizat Alexandra Trușcă, preşedinte în cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor Timiş și parte din echipa de proiect.
Membrii echipei timişene au ajuns acasă încrezători și entuziasmați să înceapă demersurile necesare atingerii obiectivelor locale principale. E vorba de o mai bună dotare a şcolilor, accesibilizarea şcolii pentru elevii cu nevoi speciale şi îmbunătăţirea situaţiei transportului elevilor.
Cinci județe implicate
Proiectul are denumirea oficială “Responsabilitate socială pentru școli bine finanțate și guvernate la nivel local”. Iși propune la nivelul celor cinci județe implicate (Bacău, Cluj, Mureș, Timiș și Vâlcea) ca până în luna iunie a anului 2021 să obțină:
Creșterea cu cel puțin 25% a numărului de localități care acordă burse școlare;
Creșterea cu cel puțin 20% a mediei bugetului alocat educației de către localitățile din fiecare județ;
Creșterea cu cel puțin 30% a numărului de școli care respectă obligațiile de transparență pe website;
Convingerea tuturor celor cinci inspectorate școlare județene să își îndeplinească obligațiile legale; să monitorizeze alocarea resurselor financiare de către primării.
Elevii și părinții – activi în viața comunității școlare
Școli Curate 2.0 este a doua ediție a inițiativei lansate de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR). Se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Prin acest proiect se dorește modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară.
În cadrul acestui proiect vor fi încurajați elevii și părinții să fie activi în viața comunității școlare la nivel școlar și local. Ei vor sesiza problemele existente și participa la găsirea celor mai eficiente soluții. Organizatorii mizează pe asocierea dintre elevi, părinți și profesori, care să pună presiune pe autorități. Se dorește ca acestea să aloce fonduri adecvate pentru educație, pe școli să își publice transparent bugetele, iar pe inspectoratele școlare să intervină acolo unde este nevoie.
Pentru mai multe informații puteți accesa platforma www.scolicurate.ro sau pagina de Facebook “Școli curate“. Persoana de contact pentru mai multe detalii: Mazilu Andrada, 0755.539.613