Astăzi este o zi specială. 8 Martie. Dar ce înseamnă această zi pentru părinții din România, dar și pentru cadrele didactice? Mulți bani și cadouri scumpe. Este oare normal ceea ce se întâmplă? Noi ne-am propus să aflăm mai multe detalii.
8 Martie este o zi specială pentru toate mămicile și doamnele. Chiar și pentru cei mici, care se pregătesc din timp cu cadouri confecționate chiar de ei, pentru a le dărui mămicilor. Dar de ce nu se procedează la fel când vine vorba de cadrele didactice? De ce nu primesc și acestea cadouri simple, confecționate de cei mici? Sunteți curioși să aflați ce atenții primesc profesoarele și învățătoarele? Ei bine, ȘTIRI PENTRU COPII a vorbit cu câțiva părinți și cu cadre didactice pentru a afla cât scot părinții din buzunar pentru profesorii sau învățătorii copiilor lor.
Părerile sunt împărțite între părinți. Unii părinți consideră că sumele care se adună pentru a cumpăra cadouri cadrelor didactice sunt exagerate. Aceștia preferă să opteze pentru cadouri mai mult simbolice. Alți părinți nu au nicio problemă în a-și goli buzunarul pentru această ocazie.
„O felicitare făcută de copil e îndeajuns! Numai în Romania, țara corupților, se duce cadouașul sau pliculețul la cadrele didactice ca să fie puișorul văzut mai bine. Cu cât e cadoul mai scump cu atât e educatorul / învățătorul / profesorul mai impresionat”, este părerea unui părinte revoltat de acest obicei.
“Păcat că unii nu înțeleg că aceste mici atenții trebuie făcute din suflet și din respect pentru un om care petrece mai mult timp cu copiii voștri decât voi”, a declarat un alt părinte. Acesta crede că profesorii nu sunt apreciați destul și că a fost pierdută toată ideea din spatele acestui gest de 8 Martie.
O altă mamă care este de acord cu cadourile pentru profesori susține că: “1.000 – 1.500 de lei (strânși de la toți elevii din clasă) nu mi se pare deloc mult! Merită mult mai mult pe lângă banalul respect! Pentru mine 1.000 de lei nu mai înseamnă nimic! Mergi la piață, cumperi de mâncare și ai lăsat pentru o săptămână de trăit 500 lei pe puțin”.
O tânără educatoare la o grădiniţă privată a povestit că elevii de grădiniţă nu oferă cadouri atât de scumpe. „Cel mai mare cadou primit de mine a fost un voucher de 200 lei din partea grupei mari de care mă ocupam, și un accesoriu de argint. Părinții îmi trimit de obicei flori și ciocolată de 8 Martie, nimic mai mult. Am auzit de profesori care primesc aur”, a declarat educatoarea.
O profesoară trecută de 50 de ani povestește că există părinți care pregătesc cadouri scumpe. „Nu neg, am primit și lanț și brățară de aur de 8 Martie. Cadourile sunt variate de la an la an. Unele generații dau aranjamente florale deosebite și ciocolată, iar altele bijuterii și obiecte de decorat casa. Eu nu am cerut niciodată nimic, dar elevii mă iubeau și mă respectau”, a declarat o profesoară de matematică pensionată.
O profesoară de limba română ne-a povestit ea din experiențele ei. „Predau limba și literatura română de doi ani, timp în care nu am întâlnit nicio situație stânjenitoare sau nepotrivită în perioada sărbătoririi zilei de 8 Martie, în contextul relaționării acesteia cu conceptul autohton de „mică atenție”. Mulțumirile materializate sub forma unei timide flori sau sub aspectul unui mărțișor creativ nu reprezintă, din perspectiva mea, un comportament care să atragă atenția sau să mascheze o altă intenție. Să nu uitam totuși de sărbătorile locale care se manifestă în diferite nuanțe și care au nevoie de o continuitate în spațiul nostru sociocultural: legenda mărțișorului și a noastră Baba Dochia, de exemplu. Mărțișorul meu stă in zâmbetele la plural ale copiilor, însă încurajez promovarea și continuitatea sărbătorilor de primăvară (1 Martie, 8 Martie), tocmai pentru fixarea și continuitatea tradițiilor autohtone”, ne-a spus tânăra profesoară de limba română de la un liceu timișorean.
O învățătoare ne povestește mândră cum primește anual flori de 8 Martie. „Trebuie să mă credeți că am apartamentul plin de flori. Primesc flori de toate felurile, aranjamente, ghivece, buchete. Am primit și ciocolată sau un tablou cu toată clasa. Depinde de an și de elevi”, spune aceasta.
“Eu cred că un cadou se face și vine din suflet. Nu vorbesc aici de cadouri substanțiale, ci de mici atenții, cum ar fi o floare sau o ciocolată. Nimeni nu e obligat să dea cadouri, dacă nu simte sau dacă o face cu părere de rău. Și mai cred că a dărui înseamnă mai mult decât a primi. Vreau sa spun că bucuria e mai mare atunci când dăruiești, nu când primești” a mai declarat o altă învățătoare.
Sărbătoarea de 8 Martie era foarte așteptată înainte de 1989. Era practic unicul moment din an în care părinții și elevii puteau recompensa fățiș dascălițele. Dacă la clasele mai mici se obișnuia, ca și acum, să se ducă flori și dulciuri, la clasele mai mari, situația se schimba.
”La noi în școală, fiind vorba de elevi mari, se ajunsese ca unele din profesoarele diriginte să discute direct cu elevii ceea ce își dorea cadou. Erau la modă bibelourile, unele de mari dimensiuni, seturile de pahare de cristal de Bohemia și chiar covoarele”, ne-a povestit o fostă profesoară de specialitate la o școală profesională, în prezent pensionară. Ea însăși are acasă două lăzi cu bibelouri primite cadou de la generațiile de elevi pe care i-a instruit. ”Nu mi-au plăcut bibelourile niciodată, dar așa erau vremurile. Asta era moda, așa că am primit foarte multe. Nu le-am expus în bibliotecă, dar nici nu m-am îndurat să le arunc. Așa că le păstrez în cutie. Sunt fragmente de istorie, personaje kitsch gen ”cerșetorul”, ”țiganca” etc.”, a mai completat aceasta.
Conform art.14 din Legea nr. 447 / 2004 privind codul de conduită al personalului contractual din autoritățile și instituțiile publice, părinții le pot oferi cadrelor didactice un mărțișor sau un buchet de flori, dar legea le interzice profesorilor acceptarea de cadouri mari care presupun recompensarea ulterioară.
„Interdicţia privind acceptarea cadourilor, serviciilor şi avantajelor: Angajaţii contractuali nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, părinţilor, prietenilor ori persoanelor cu care au avut relaţii de afaceri sau de natură politică, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii”, stipulează legea în cauză.
Sursa foto: demamici.ro
Text de: Romina Crăciun, Mădălina Liedl, Daiana Mitar, Miro Diaconu