Călărași – Siguranța elevilor, o prioritate a polițiștilor
Călărași – Siguranța elevilor, o prioritate a polițiștilor. Prevenirea în rândul tinerilor este una din prioritățile polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității s-au întâlnit cu elevii din municipiul Călărași. Temele discuțiilor au vizat prevenirea bullying-ul, cum se manifestă, cine este agresor și cine este victimă în bullying, care sunt caracteristicile bullying-ului, care sunt urmările unui astfel de comportament pentru cei implicați fie că sunt victime, agresori sau martori.
De asemenea, elevii au fost informați cu privire la principalele măsuri pe care trebuie să le adopte pentru navigarea online în siguranță.
Discuțiile au fost interactive, recomandările făcute fiind transmise într-o manieră mai puțin formală, prin joc, aplicații practice și metode interactive.
Atenția și acțiunile polițiștilor se îndreaptă, în continuare, spre elevi, părinți și cadre didactice. Pentru atingerea obiectivelor vom continua colaborarea cu alte instituții și autorități. Activități de acest fel vom derula pe întreg parcursul anului școlar. La activități au participat și jandarmi.
Bullyingul este interzis prin lege
Va reamintim ca bullyingul este interzis prin lege. Legea bullying-ului a fost promulgată de către Președintele Klaus Iohannis in noiembrie anul trecut. Totusi ,normele de aplicare necesare, inclusiv pedepsele, lipsesc. Redacția ȘTIRI PENTRU COPII s-a ocupat și în trecut de această temă și vom reveni in curând cu mai multe materiale pe acest subiect.
Ce este bullyingul
Conform Legii, „Violența psihologică-bullying este actiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvarsite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumita rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfașoară în unitațile de invățămant și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale.”