Schema de vaccinare pe 2020 – Cum și când facem vaccinuri?
Săptămâna aceasta s-a anunţat că vaccinarea s-ar putea să devină obligatorie pentru toţi copiii. Autorităţile au prezentat schema de vaccinare pe 2020. Ce înseamnă de fapt vaccinarea şi care sunt vaccinurile pe care trebuie să le facă un copil? Vă prezentăm în cele ce urmează tot ce trebuie să știți.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieţi. Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora. În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun (de apărare), care ne protejează împotriva bolii.
Există o serie de vaccinuri care se realizează la anumite vârste, precum și vaccinuri pe care ar trebui să le facem periodic, precum cel antigripal. Unele se administrează într-o singură doză, în timp ce altele se repetă la diferite vârste.
Vaccinuri din primul an de viaţă
Primul vaccin se adminstrează copilului în maternitate în primele 24 de ore de viaţă şi este numit ”Vaccin antihepatic B (Hep B)”. Între ziua a doua și a șaptea de la naștere se administrează vaccinul ”Calmette Guerrin” (BCG), tot în maternitate. Între şase şi 12 luni este recomandat şi vaccinul ”Antihepatic A”.
În primele luni de viață se recomandă să i se facă bebelușului o serie de injecții (imunizări). La două, patru şi 11 luni medicul de familie îi poate face ”Vaccinul hexavalent” (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și ”Vaccinul pneumococic”. La împlinirea vârstei de un an este recomandat ”Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian” (ROR), la medicul de familie. Acelaşi vaccin se mai repetă şi la copiii între 5 și 7 ani.
Vaccinurile preşcolarilor
Copiii de şase ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI. Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare). DTPa se mai repetă şi la vârsta de 14 ani.
Alte vaccinuri recomandate
Pe lângă acestea mai sunt şi alte vaccinuri care protejează copilul de varicelă, meningită sau rotavirus. ”Vaccinul varicelic” este recomandat. Se fac două doze de vaccin, la distanță de șase săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, copiilor începând cu vârsta de nouă luni. Acest vaccin se poate administra și adulților.
”Vaccinul rotaviral” este o imunizare împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele șase săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze. ”Vaccinul meningococic” se administrează împotriva meningitei, într-una sau mai multe doze, la vârste diferite.
Despre ”Vaccinul HPV” am mai scris la începutul anului. Acesta se face doar fetelor, intramuscular, protejând împotriva cancerului de col uterin.
Dicţionar:
Subcutanat: sub piele
A administra: a aplica
Meningită: boală prin care ţesutul care acoperă creierul este afectat
Varicelă, Rujeolă, Rubeolă: boli contagioase des întâlnite la copii care se manifestă prin bubiţe pe piele şi obligă bolnavul să stea în casă două, trei săptămâni