De ce să urmezi un liceu de arte plastice? ”Aceasta este întrebarea”, ar spune Shakespeare (deși, totuși, în alt context). Dar, totuși, de ce? Vei ieși un mare artist. Posibil. Vei avea expoziții în străinătate, în muzee importante. La fel, e posibil. Sunt multe posibilități. Și, pe lângă toate, mai e una: chiar dacă după liceu optezi spre o cu totul altă disciplină, vei fi un tânăr cu o cultură generală vastă.
Vei învăța istoria artei, ani la rând, de la arta Antichității la curentele moderne. Vei învăța despre curentele din arhitectură, vei studia Estetică, și o sumedenie de lucruri neîntâlnite în curricula unei școli teoretice. Și, în plus, vei înțăța toate celelate materii ”ca la carte”, adică foarte serios. Atât de serios, încât, după ce termini acest liceu poți să dai examen la Medicină, Informatică sau la Academia Națională de Informații. Adică oriunde vrei. Sunt clase de uman și real. La Liceul de Arte Plastice din Timișoara (LAPT), de exemplu, promovabilitatea bacalaureatului se menține, de ani buni, într-o marjă bună, în jurul valorii de 80%. Ținem să reamintim că ȘTIRI PENTRU COPII a colaborat cu LAPT și cu Universitatea de Arte și Design din Timișoara, alături de alte școli, la proiectul “Pădurea Urbană”.
Expoziția profesorilor
La Palatul Baroc din Timișoara, clădire care găzduiește Muzeul de Artă din orașul de pe Bega, a avut loc, săptămâna aceasta, vernisajul expoziției RETROSPECTIVA LAPT (1957 – 2020). Această expoziție este formată din lucrări ale profesori ai Liceului de Arte Plastice din Timișoara și este realizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș.
Pe zimezele primei săli sunt lucrări ale profesorilor de la Școala de Arte Frumoase din Cluj, care în anul 1933 a fost mutată la Timișoara și a stat la baza actualului LAPT. Celelalte săli cuprind lucrări ale profesorilor liceului, din ani ’70 până în prezent.
Elevii de la Arte, entuziasmați de școala lor
La vernisaj au participat și elevi ai liceului și ai facultății de arte din Timișoara. Aceștia au venit să vadă lucrările profesorilor și înaintașilor. I-am întrebat pe câțiva dintre ei cât de importantă este arta în viața lor și dacă aceasta poate fi învățată. Sau dacă este vorba doar de talent.
”Multă lume consideră că arta nu poate fi moștenită și că talentul poate fi învățat. De asemenea, majoritatea tehnicilor pot fi învățate”, a declarat o studentă la Facultatea de Arte și Design Timișoara. ”Pentru mine, arta este importantă deoarece este viața mea. Este greu să ajungi să trăiești din artă dacă nu te dedici complet”, a declarat alt student. Ei au fost, înainte, elevi ai LAPT.
Majoritatea elevilor și studenților s-au declarat de acord că arta poate fi învățată. Dar că fără dedicare și perseverență nu poți să profesezi. ”Tehnica poate fi învățată la orice vârstă, de la un profesor de artă. Important este să îți placă și să vrei să te dedici. Trebuie să îți dorești cu adevărat să studiezi la un liceu sau la o facultate de arte. Altfel, doar ocupi locul altor oameni care chiar sunt pasionați”, crede un elev.
Tot din rândul elevilor s-a conturat o altă idee: și dacă după liceu nu vor opta să facă o facultate în domeniu, se consideră câștigați pentru anii de studiu într-un mediu creativ. ”Învățăm atât de multe lucruri frumoase, care la altă școală nu sunt predate, încât e, categoric, un câștig. Faptul că dobândești noțiuni de estetică sau istoria artei e ceva frumos, mai mult decât atât chiar. E util. E minunat, în viață, când vizitezi un loc, să înțelegi, din punct de vedere estetic, ce vezi. Merită să urmezi aceste cursuri chiar dacă, mai târziu, la facultate, optezi pentru o specializare din cu totul alt domeniu”, ne-a explicat o elevă de liceu.
Istoria de zeci de ani a Liceului de Arte Plastice din Timișoara
În România există 46 de licee de arte plastice. Cele mai multe au zeci de ani de existență. E și cazul celui de la Timișoara, care, anul acesta, împlinește 87 de ani.
În 1933, după ce nu a mai putut fi susținută din buget, Școala de Arte Frumoase din Cluj s-a mutat la Timișoara punând bazele Liceului de Arte Plastice Timișoara.
Acesta servea drept facultate în perioada când Facultatea de Arte și Design nu exista. În 1942 a fost înființată Școala de Arte Decorative care era unică în țară și avea ca specializări: pictură decorativă, sculptură decorativă și ceramică.
În anul 1957 Liceul de Arta Plastică Timișoara apare în forma sa cunoscută și azi, în urma restructurării profilului liceal al învățământului artistic.