Realitate alarmantă în România. 1 din 5 copii nu beneficiază de apă curentă
Realitate alarmantă în România. 1 din 5 copii nu beneficiază de apă curentă. Locuințele acestora nu sunt racordate la o sursă de apă. Igiena este foarte importantă. Învățăm asta de mici. Însă, se pare că în țara noastră nu e tocmai pe primul loc. Un studiu Eurostat a scos la iveală aceste date. Copiii din mediul rural au acces limitat la apă și săpun. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă mai multe detalii.
În România igiena nu e tocmai pe primul loc, arată studiile efectuate. Se pare că mai bine de o treime dintre copiii României trăiesc în case care nu dispun de toalete în interior, media UE fiind de 2,6%.
1 din 5 copii nu beneficiază de apă curentă – România
Datele mai arată că 1 din 5 copii nu are acces la igienă. Nu dispune de dotări sanitare în gospodărie și nu se spală pe mâini după ce folosește toaleta. Raportul de cercetare „Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat în 2018 de Fundația World Vision România a scos la iveală aceste lucruri.
„Din păcate, lipsa accesului la produse pentru igienă şi a educaţiei pentru sănătate sunt probleme cu care ţara noastră se confruntă de foarte multă vreme. Subiectul a fost readus în spaţiul public zilele acestea, având în vedere cazurile de coronavirus. Atragem încă o dată atenţia asupra nevoii de educaţie pentru sănătate pe termen lung în România, o ţară în care multe școli din mediul rural nu au, în continuare, apă curentă și toalete în incintă. În și mai multe școli și grădinițe, săpunul este inexistent, iar situația se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resursele financiare pentru a cumpăra produse de bază cum ar fi săpunul. Igiena precară este o sursă continuă de îmbolnăviri în comunitățile defavorizate”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
World Vision România
World Vision România este o organizaţie care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.
World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş. De aceea, în comunităţile rurale unde este prezentă, desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc.
Obiective
Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 de pe Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite este de a garanta că până în anul 2030 toți oamenii vor avea acces la toalete și canalizare. Se pare că, momentan, țara noastră este departe de a atinge acest obiectiv.