Mâncare de acasă sau bani de buzunar. Părerile părinților
Hrana copiilor este un subiect important și totodată destul de controversat. ȘTIRI PENTRU COPII a vrut să afle care sunt părerile părinților în legătură cu asta. Le pregătesc copiilor mâncare de acasă sau le dau bani de buzunar pentru a-și cumpăra ceva de mâncare? Pentru a afla asta, am discutat cu mai mulți părinți.
Se pare că mâncarea de acasă este cea mai potrivită alegere. Părinții consideră că pachețelul de acasă este mult mai sănătos și sunt mai liniștiți știind ce mănâncă copilul. Însă pentru a fi în pas cu schimbările, părinții le oferă copiilor și câțiva bani de buzunar pe lângă pachețelul de acasă. Pe principiul că „toți au” sau pentru ca cel mic să-și satisfacă o poftă. Suma pe care aceștia o dau este de 5-10 lei pe zi.
Mulți dintre ei spun că treaba cu mâncarea de acasă va funcționa, dar cel mult până la liceu. Acolo deja copiii nu mai acceptă mâncare de acasă și vor bani. Sunt însă și excepții în care liceeni încă merg la școală cu sandviș de acasă. „Fetița mea e micuță încă, merge la grădi. Deci ii pun mâncare de acasă. Dar cu siguranță când va fi la liceu nu va mai accepta decât bani de buzunar. Totuși, un sandwich aruncat în ghiozdan nu strică nici atunci”, spune o mămică.
Pachețelul de acasă, obligatoriu
Câțiva părinți sunt foarte liniștiți și mulțumiți în ceea ce privește mâncarea pe care copiii o mănâncă. Asta pentru că la școala sau la grădinița la care merg au pusă la dispoziție mâncare gătită de la cantină. Sunt școli care nu au cantină însă au găsit o soluție pentru ca cei mici să mănânce cât mai sănătos. Conform regulamentului școlii, pachețelul de acasă este obligatoriu.
Mulți dintre părinți spun că mâncarea de acasă este oricum singura variantă, cel puțin pentru cei mai mici. Copiii nu au acces la magazin pentru că nu au unul în interiorul școlii. Un alt motiv pentru care nu își pot lua de mâncare pe bani este că nu sunt lăsați să părăsească școala înainte de terminarea orelor. „Clasa a 7-a. Mâncare de acasă. Nici nu are de unde cumpăra la școală. Se închide școala la 8 și se mai deschide la plecare. Nu au chioșc în incinta școlii și nici nu au cum ieși”, povestește o altă mămică. Cei mai mari găsesc soluții dacă vor. Fie își cumpără ceva cu o zi înainte, fie își iau dimineața înainte de a merge la ore.