1 Martie vine cu activități pentru cei mici și cei mari
De 1 martie primăvara își intră în drepturi. Cel puțin calendaristic. După o iarnă mai mult sau mai puțin grea, majoritatea ne bucurăm de venirea noului anotimp. Acest lucru nu putea trece neobservat. 1 Martie vine cu activități atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari în mai multe zone din țară. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă astăzi câteva dintre ele.
Pe lângă faptul că 1 Martie este prima zi de primăvară, începând cu această zi purtăm și oferim mărțișoare. În Dobrogea, mărțișoarele se poartă până la sosirea berzelor și a cocorilor. Se spune că ei vor prinde în zbor șnurul aruncat către cer, iar fericirea și norocul vor prinde aripi. În unele sate din nordul Dobrogei mai există un obicei. După ce au fost purtate, mărțișoarele sunt puse la prispa casei sau în curte, sub o piatră.
În Moldova, în mod tradițional fetele dau mărțișoare băieților. E o tradiție veche, de când tinerii plecau la luptă împotriva cotropitorilor. Ele le legau la încheietura mâinii un fir alb de lână, ca să le poarte noroc. Cei care supraviețuiau reveneau acasă cu firul stropit cu sânge. Așa s-a născut tradiția firului alb-roșu.
Legendele mărțișorului
Una dintre ele spune că soarele a fost închis într-o temniță de către un zmeu, iar lumea s-a întristat. Copiii nu mai râdeau, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau. Cineva trebuia să facă ceva așa că un tânăr s-a hotărât să plece să salveze soarele. Călătoria lui a durat mult timp, trei anotimpuri mai exact. Într-un final, băiatul a găsit castelul zmeului și a început să se lupte cu el timp de câteva zile. În cele din urmă lupta a luat sfârșit, iar câștigător a fost tânărul voinic.
Rănit și slăbit de puteri, el a mers și a eliberat soarele după care s-a prăbușit la pământ. Lumea era veselă din nou. Din păcate, băiatul nu a apucat să mai vadă primăvara fiindcă a murit. Sângele lui s-a scurs pe zăpadă, iar după ce ea s-a topit au apărut primele flori ale primăverii, ghioceii. De aici se trage povestea celor două fire ale mărțișorului. Firul alb simbolizează puritatea și gingășia ghiocelului, iar cel roșu amintește de culoarea sângelui băiatului.
București
Cu ocazia acestei zile, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă așteaptă la „Târgul de mărțișor”. El a început din 24 februarie și așteaptă vizitatori până în 8 martie. Vizitele se pot face de luni până duminică între orele 9,00 – 17,00. Ce puteți vedea? Cele mai frumoase mărțișoare realizate de meșteri populari și artiști plastici. Nu numai că le puteți vedea, dar le puteți și cumpăra pentru a face un cadou celor dragi. Deși puțină lume știe, sunt zone în care mărțișoarele sunt oferite chiar și bărbaților.
Tot la București, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” le oferă doamnelor și domnișoarelor intrare gratuită. Ele pot admira două dintre expozițiile temporare deschise la muzeu. Este vorba despre „Vino să vezi cum joacă natura snake”, o expoziție de reptile vii și o expoziție de fotografii „4#Rusia – file din natură”. Aceste expoziții pot fi admirate între orele 10,00 – 19,00, ultima intrare fiind la ora 18,00.
Teleorman
Cu ocazia venirii primăverii și a zilei de 8 Martie – Ziua Mamei, Muzeul Județean Teleorman organizează expoziția „Mărțișoare pentru Mame”. Ea se deschide luni, 2 martie, începând cu ora 10,00, și poate fi vizitată până în data de 20 martie. Această expoziție este specială. Cel puțin mai specială decât altele. Asta pentru că felicitările și mărțișoarele sunt realizate de copiii și tinerii de la Asociația „Dai o Șansă” – Centrul de zi „Sf. Teodor” Alexandria. Membrii cu sindrom down ai asociației au făcut aceste mărțișoare cu mult talent, dăruire și mai ales dragoste.
Timișoara
1 Martie vine cu activități pentru cei mici și cei mari și la Timișoara. La Iulius Town puteți vizita Târgul de Mărțișoare unde sunt prezenți peste 40 de artizani. Se pot achiziționa bijuterii, decorațiuni unicat, cosmetice și bineînțeles mărțișoare din argint, piele, lemn, hârtie sau ceramică. Cei mici sunt așteptați la o plimbare cu Trenulețul Distracției. Plimbările se pot face în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 15,00 – 20,00. Sâmbăta și duminica programul este puțin diferit, dar în favoarea copiilor: de la ora 10,00 până la 15,00 și de la 16,00 până la 20,00. Tot astăzi, copiii pot lua parte începând cu ora 11,30 la teatru cu păpuși „Iedul cu trei capre”. De asemenea, Muzeul Figurilor de Ceară poate fi vizitat până în 15 martie. Mai multe detalii despre acesta aici.
Dicționar
prispă: terasă îngustă înălțată de-a lungul peretelui din față (uneori și al celor laterali) la casele țărănești, lipită cu pământ sau pardosită cu scânduri, adesea mărginită de o balustradă scundă de lemn sau de zidărie