Babele din martie reprezintă una din cele mai interesante și frumoase tradiţii din România. Vremea schimbătoare din această perioadă spune multe despre noi. Ce înseamnă asta şi cum ne alegem baba? ŞTIRI PENTRU COPII s-a documentat pentru voi discutând cu cei bătrâni.
În perioada 1- 9 martie fiecare persoană îşi alege o zi, mai bine spus o ”babă”. Tradiţia populară spune că vremea din ziua respectivă definește personalitatea acelui om și felul în care îi va fi anul ce urmează. Bătrânii spun că o zi însorită reprezintă o fire veselă și deschisă și un an prosper. Frigul, ploaia și norii reprezintă un suflet întunecat, supărăcios și un an greu.
Babele de martie vestesc venirea primăverii. Se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna, începe să-și dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi și astfel zilnic afară se face puțin mai cald, iarna lăsând loc primăverii.
În legendă, Baba Dochia își vede nora cu o floare albă în păr și crede că a venit primăvara. Aceasta merge cu oile pe munte purtând 9 cojoace. Legenda spune că aceasta le dă jos pe rând, iar în final îngheață și moare.
În calendarul popular, anul începea cu data de 1 martie, Baba Dochia apare că întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri și a renaște. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.
Ce spun bătrânii?
Bunica Dorina are 88 de ani şi ne-a explicat că obiceiul cu babele este extrem de vechi: ”De când eram mică trebuia să ne alegem baba și să vedem cum este anul nostru. Mie bunicii mi-au spus că trebuie să o aleg. Am avut și ani buni și mai puțin buni, dar am trecut de 80 de ani”, a declarat Dorina Bogdan, pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
O altă bunicuță, trecută de 80 ani ne mărturisește printre amintiri: ”Mereu mi-am ales baba în martie și mi-a mers bine tot anul. Sunt născută în 23 septembrie, dar eu știu că îți alegi ce zi vrei tu din 1 până în 9 martie. Mărțișorul din întâi martie trebuie atârnat în pom pentru a vedea cum este anul tău. Țin minte că am făcut asta în fiecare an”, a declarat Ana, o bătrână de 85 ani pentru site-ul nostru.
Cum alegem baba?
Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ți alege o zi oarecare între 1 și 9 martie la întâmplare. O altă metodă este alegerea în funcție de ziua de naștere. Să spunem că ziua se află între 1 și 9 în oricare lună din an, atunci și baba va fi în ziua respectivă. De exemplu dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie. Când data nașterii este formată din două cifre se calculează altfel: de exemplu pentru cineva care este născut pe 21 octombrie, baba se calculează prin adunarea cifrelor din care este formată data nașterii ( 2 + 1= 3), deci baba este pe 3 martie.
ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris articole despre tradiții. Puteți citi aici un articol despre muzica populară din Banat. Nu uitați să vă alegeți baba și să ne scrieți la stiri@stiripentrucopii.com cum a fost baba voastră.
Dicționar:
Capricios: neobisnuit
Instabil: care nu reprezintă stabilitate. Ceva neprevăzut.