Ultimele fobii despre care am vorbit sunt mai puțin întâlnite. Astăzi însă vorbim despre o fobie de care probabil ați auzit și voi. Musophobia este frica de șoareci sau de șobolani. Denumirea vine din latinescul „mus” care înseamnă „șoarece” și din cuvântul grecesc „phobia” care înseamnă „fobie”. Această frică mai este numită și „murophobia”.
Cazurile în care oamenii se tem de banane, hârtie sau oglinzi sunt destul de puține. În cazul fricii de șoareci, numărul celor care au această problemă este mult mai mare. Pentru unii, șoarecii sunt niște animăluțe drăguțe și simpatice, în timp ce pentru alții reprezintă o adevărată problemă. Oamenii se feresc pe cât posibil de șoareci chiar dacă au sau nu au fobie la ei. Asta pentru că micile rozătoare le creează numai probleme fie în casă, fie în câmp atacând culturile.
Cauze, simptome și tratament
Frica de șoareci sau șobolani se „învață” din copilărie, cel mai adesea dintr-o experiență negativă. Majoritatea dintre noi suntem învățați de mici să ne ferim de aceste rozătoare. Copiii învață repede și fără să își dea seama uneori. Presupunem că unul din părinți se sperie când vede un șoarece și se urcă pe scaun. În acel moment, în mintea copilului acea experiență va rămâne și este posibil ca în timp să dezvolte o fobie. Un alt incident din urma căruia copilul ar putea fi afectat este mușcătura de șobolan.
Cei care au această fobie prezintă simptome care variază în funcție de intensitatea fricii. Câteva sunt: plânsul, urletul, tremuratul, transpirația excesivă, bătăi accelerate ale inimii, greață, vărsături și chiar atacuri de panică. Vestea bună este că musophobia, frica de șoareci sau șobolani, poate fi tratată. Fie pe cont propriu înfruntând treptat teama, fie apelând la un specialist.
Cu toate că oamenii se feresc de aceste rozătoare, întreaga lume cunoaște și chiar iubește doi șoricei. Este vorba despre Jerry și Mickey Mouse. ȘTIRI PENTRU COPII a scris despre cei doi. Povestea lui Tom și Jerry poate fi citită aici, iar povestea lui Mickey Mouse aici.