Ce mai fac liceenii? Roboți! De ce? Ca să se lupte cu ei
Mai mulți elevi din România, dar și din străinătate, își pun roboții să se lupte pentru victorie. E vorba de competiția First Tech Challenge, lupte între roboți. Etapa regională a avut loc recent la Timișoara. Aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII cine merge mai departe către etapa națională de la Cluj – Napoca.
Elevii construiesc roboți inteligenți pentru a se „lupta” între ei. Mai multe echipe de la noi din țară, dar și din străinătate, și-au pus roboții la „bătaie”. Mai exact, mai multe licee se luptă între ele pentru a merge mai departe în etapa națională.
În cele două zile de concurs liceeni au participat activ la această competiție, dând dovadă de foarte multă responsabilitate, dar și profesionalism.
Lupte între roboți
Concursul s-a desfășurat în două etape. În prima etapă roboții construiți de fiecare echipă au trebuit să parcurgă o probă de autonomie. Ce însemnă asta? Ei bine, fiecare robot a trebuit să se descurce singur, fără ca elevii să intervină. În a doua etapă, robotul trebuia controlat, astfel încât acesta să mute câteva piese de lego la locul lor.
”Nu fac roboți ca să se lupte. Roboții sunt un instrument de colaborare în echipă, de gândire creativă, de educație STEM, de fair-play. Acolo nu e o luptă, e o competiție fair-play, care are la bază colaborare și comunicare cu echipe din toată România si din lume”, a ținut să precizeze Gabriela Ivan, Program Manager BRD, FIRST Tech Challenge România.
First Tech Challenge
First Tech Challenge este un concurs care a apărut în Statele Unite ale Americii, care a fost adus în România prin organizația non – guvernamentală, Nație prin Educație.
“Suntem încântați de pasiunea și munca depusă de sute de tineri de liceu din Romania, care ating performanțe în robotică și știința aplicată în cadrul BRD FIRST Tech Challenge Romania organizat de Asociația Nație prin Educație. La Regionalul de Robotica din Timișoara, am avut șansa să vedem 48 de echipe de robotică din toată Romania, atât în meciurile de robotică, cât și la standul lor, unde ne-au impresionat cu idei creative. Felicitări echipelor calificate la Campionatul National, care se va disputa în perioada 27-29 martie la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Așteptăm cu drag toți copiii interesați de știință, robotică și educație STEM ca spectatori la competițiile noastre. Calendarul se află pe site-ul nostru www.natieprineducatie.ro,” a declarat Gabriela Ivan, Program Manager BRD FIRST Tech Challenge Romania pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Am vorbit cu câteva din echipele câștigătoare. Iată ce ne-au declarat.
Tea Borgs
„Tea Borgs a plecat de acasă la regionala de la Timișoara cu scopul de a trece mai departe la naționala de la Cluj. Gândul de a câștiga concursul era departe, în contextul în care la concurs au participat multe alte echipe puternice. Toți membrii noștri au trecut prin diferite stări pe parcursul competiției, deoarece am comis și foarte multe greșeli care ne-au costat pe moment. Suntem fericiți că am reușit să formăm alianță cu cei de la Soft Hoarders și Delta Force, întrucât am reușit să ne completăm perfect pentru a obține rezultatul dorit. De asemenea, ne bucurăm că mascota noastră Tea Rex sau “Raptorul” (așa cum îl numesc organizatorii) a reușit să încânte celelalte echipe cu buna lui dispoziție”, a declarat echipa Tea Borgs, liderul alianței câștigătoare pentru publicația noastră.
Soft Hoarders
„Etapa regională a competiției BRD First Tech Challenge a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care echipa noastră a trăit-o vreodată. Deși participăm de 4 ani la aceasta competiție, fiecare an este unic și vine la pachet cu noi trăiri, noi emoții. Este foarte greu de descris în cuvinte ceea ce simțim în timpul meciurilor. Atât în ceea ce privește driverii, cât și restul echipei care îi susține necondiționat. Mai mult decât atât, emoțiile sunt prezente și la interviurile pe care ni le iau jurații. Cât despre interacțiunile cu celelalte echipe… este totul magic.
Nimic nu se compară cu momentele în care legi prietenii strânse prin intermediul FTC-ului. Totul este true (adevărat, din limba engleză) în competiție. Toți cei prezenți sunt numai zâmbet. Simți fericirea cum radiază in jurul tău. Pentru ca la FTC suntem toți pentru unul și unul pentru toți”, ne-au povestit cei din Soft Hoarders, echipă din alianța câștigătoare.
AlphaBit
„La etapa regională care a avut loc în Timișoara, noi, echipa AlphaBit din Petroșani am reușit să ne situăm pe locul 7 din 42 de echipe participante. De asemenea, am câștigat un premiu foarte important, Think Award, pentru caietul nostru tehnic. Acest caiet este obligatoriu pentru fiecare echipă. În acesta găsești toate detaliile legate de noi. Activitățile pe care le-am desfășurat în acest sezon, cheltuieli, dar și cele mai mici detalii despre robotul nostru. În cadrul acestor concursuri este foarte ușor sa te împrietenești cu ceilalți tineri întrucât se respectă și ideea de a fi profesional și egal cu ceilalți. Aceste concursuri sunt distractive datorită și mascotelor din fiecare echipă, cât și standurilor care pot avea și acestea mici joculețe în cadrul lor”, n-ea declarat echipa AlphaBit.
Delta Force Robotics
„Weekend-ul acesta a fost nemaipomenit. O mulțime de sentimente și emoții care ne-au dat o energie demna de aceasta competiție. Ne bucurăm că am plecat acasă cu două premii: Winning Alliance Award și Collins Aerospace Innovate Award. Atmosfera a fost una de neuitat și toate echipele s-au distrat mai presus de orice. Ne pare rău ca nu au reușit mai multe echipe să treacă de această etapă, dar abia așteptăm să ne reîntâlnim la Campionatul Național de la Cluj cu echipele care au reușit”, au declarat cei de la Delta Force Robotics.
Lista oficială a echipelor care merg către etapa națională o găsiți aici.
Sursa foto BRD First Tech Challenge România /Facebook