ȘTIRI PENTRU COPII a pregătit un interviu cu Urania Cremene, expert în parenting, despre colaborarea dintre părinți și copii. All About Parenting, programul creat de Urania, este primul program de parenting din România. “Nu există nici un argument pro pentru pedepse corporale”, spune ea. Ieri v-am prezentat prima parte a interviului, astăzi revenim cu alte răspunsuri și posibile soluții.
Urania este și ea mamă și probabil că la început și-a pus aceleași întrebări pe care și le pun mămicile în fiecare zi. Noi am selectat câteva dintre ele și am avut o discuție mai lunga cu Urania. Dacă nu ați citit prima parte, click aici.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum poate fi evitat comportamentul negativ al celor mici?
Urania Cremene: Categoric poate fi evitat, deci putem preveni multe dintre aceste comportamente dacă înțelegem care este cauza comportamentelor copiilor noștri, iar cauza este comună și pentru adulți. Unul dintre lucrurile care ne poate ajuta este să înțelegem „Teoria Autodeterminării” pe care eu o predau în metodologia All About Parenting. Această teorie spune că fiecare dintre noi ne naștem cu 3 nevoi psihologice de bază, nevoia de competență, de conectarea și de control, sau autonomia. În momentul când avem satisfăcute aceste 3 nevoi, suntem echilibrați și comportamentele negative sunt prevenite. În momentul când nu ne sunt satisfăcute aceste 3 nevoi, apar comportamentele negative, scopul fiind același, de a ne satisface nevoile psihologice de bază.
Am să dau un exemplu aici, care se leagă de nevoia de conectare:
Dacă un copil se simte văzut, valorizat, respectat, unic, nu va avea aceste comportamente pe care eu le numesc de tip Domnul Goe, în care deranjează, în care se urcă pe masă, la propriu sau la figurat pentru a obține atenție. Dacă noi le satisfacem copiilor noștri aceste 3 nevoi prin comportamentele lor negative, nu facem decât să le întărim. Dacă noi oferim conectare, copilul nu va mai cere atenție. Va învăța să-și satisfacă aceste nevoi cu comportamente pozitive. Deci e la noi, în primul rând, să înțelegem ce se află în spatele comportamentelor negative. De ce se comportă copiii noștri așa cum se comportă. Și să transformăm practic „hrana” pe care ei o primesc prin comportamentele lor negative în comportamente pozitive.
ȘTIRI PENTRU COPII: Când este momentul în care putem explica mai amplu de ce refuzăm o cerință a celor mici? Și cum o explicăm astfel încât ei să înțeleagă?
Urania Cremene: Momentul în care explicăm copiilor orice este din ziua 1. Cu cât comunicăm mai mult cu copiii noștri, cu atât șansa ca ei să înțeleagă crește. Cu cât verbalizăm mai mult, cu atât ei vor primi aceste informații mai repede. Copiii înțeleg tot ce li se transmite atât de devreme, de la vârsta de 8 luni. La 8 luni înțeleg tot ce le transmitem. E important să o facem de fiecare dată cu aceleași cuvinte, să fie adevărat ceea ce spunem, adică să nu-i păcălim, și să ne fie nouă foarte clare valorile noastre, principiile noastre, ce vrem să transmitem. De ce-ul din spatele refuzului este, de asemenea, important să apară și, chiar dacă pare că copiii noștri nu înțeleg, nu este pentru că nu înțeleg, ei înțeleg foarte bine ce le transmitem noi. De ce insistă de foarte multe ori? Pentru că nu este corect răspunsul, adică intenția părintelui este de a-i păcăli și copiii simt foarte clar lucrul acesta.
Copiii ne cer o înghețată când suntem în parc și noi le spunem „Hai să ne jucăm și o să îți cumpăr înghețata mai târziu”, dar nu avem intenția de a face asta, copilul știe pentru că a mai fost păcălit în trecut, și atunci insistă să o primească acum.
Așadar, dacă îi refuzăm cerința nu este pentru că vrem să îi păcălim. Adică să amânăm o reacție negativă a copilului sau s-o anulăm distrăgându-le atenția, ci pentru că, de exemplu, înghețata nu este sănătoasă, pentru că a mâncat deja ceva dulce astăzi, pentru că vitrina frigorifică ar fi defectă și înghețata e deja topită și suntem îngrijorați cu privire la faptul că s-ar putea îmbolnăvi de la o înghețată păstrată necorespunzător. Așadar, atâta vreme cât argumentul este real sunt șanse mai mari ca copilul să primească acel argument.
Deci, pe de o parte trebuie să fie real argumentul. Și, pe de altă parte, ceea ce avem de făcut este să le transmitem de fiecare dată copiilor noștri valori. De ce nu acceptă copiii răspunsul nostru este pentru că, la un moment dat, probabil, la un argument, la insistențele lor noi am cedat și ei au învățat că dacă insistă suficient de mult, e posibil să primească. Dacă argumentul este real, este corect și îmbrățișează valorile și principiile noastre, tot ce avem de făcut este să le acceptăm frustrarea, să empatizăm cu ea, cu faptul că nu au primit ce își doresc și să rămânem alături de ei până când acest sentiment de frustrare trece, rămânând fermi și calzi pe poziții.
ȘTIRI PENTRU COPII: Copiii fac prostii și vrem să îi pedepsim. Cum facem?
Urania Cremene: Nu îi pedepsim. Sunt două aspecte importante aici și primul este legat de aceste prostii. Ce înseamnă prostii? Copiii fac greșeli. E firesc să le facă pentru că sunt în plin proces de învățare, așadar vor face greșeli. Atâta vreme cât noi privim greșelile ca pe niște oportunități de învățare, le vom lua ca pe oportunități de învățare și-l vom ajuta pe copil să învețe din ele. Bunăoară dacă se duc în bucătărie și se întorc alergând cu un pahar în mână, se împiedică de covor, cad și sparg paharul, aceasta este o greșeală.
Ce avem de făcut este să punem accentul pe ce poate face diferit data viitoare, în așa fel încât să nu mai spargă vreun pahar, și explicăm copilului că nu alergăm cu pahare în mână și le ținem cu două mâini și ne uităm atent pe unde mergem. Acestea nu sunt prostiuțe sau greșeli de pedepsit, nu trebuie decât să învățăm din ele. Dacă repetă, în schimb, comportamente negative, este altceva. Și pentru asta, trebuie învățat cum să distingem diferența dintre pedeapsă și disciplină.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care este diferența dintre pedeapsă și disciplină?
Urania Cremene: Diferența majoră este legată de faptul că pedeapsa se concentrează pe suferință, plecând de la convingerea că dacă suferi îți înveți greșeala, pe când disciplina se axează pe învățare nu pe suferință. Este doar un criteriu important care face diferența între cele două, dar mai sunt și altele. Așadar, insist, avem nevoie să învățăm cum să prevenim și să oprim comportamentele negative, aplicând disciplina și nu pedeapsa.
ȘTIRI PENTRU COPII: Pro și contra pedepselor corporale.
Urania Cremene: Am să spun că nu există nici un argument pro din perspectiva mea pentru pedepse corporale. Nu avem nevoie de pedepse corporale pentru că nu avem nevoie de suferință pentru a ne învăța lecțiile. Este poate cea mai greșită convingere pe care mulți oameni o au astăzi. Și nu ne referim doar la noi românii, pentru că cei mai mulți dintre noi am fost pedepsiți atunci când făceam greșeli, și atunci ne este foarte natural să ne gândim la cum pedepsim copilul pentru a își învăța lecția.
Nu avem nevoie de suferință pentru a învăța o lecție. Câteodată, într-adevăr, consecințele nu sunt plăcute pentru noi. Scopul nu este acela de a provoca suferință copilului ci de a-l ajuta în procesul de învățare. Așadar, condițiile sunt foarte diferite. La fel și pașii pe care i-am urma. Pedeapsa corporală, dincolo de faptul că este ilegală, inclusiv în România, nu ajută nici pe termen scurt, nici pe termen lung.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt consecințele pedepselor corporale?
Urania Cremene: Consecințele pedepselor corporale sunt nenumărate, și o să amintesc câteva:
1. O consecință importantă este aceea că dacă eu pedepsesc corporal sau emoțional copilul atunci când greșește, logic va fi că își va ascunde greșelile. Deci nu-și va asuma responsabilitatea pentru ele de teama de a fi pedepsit. Va da vina pe alții sau va ascunde paharul spart despre care vorbeam mai devreme sub covor. Asta fiind o consecință pe termen mediu-lung: nu va deveni responsabil;
2. Nu va învăța să-și repare greșelile, nu numai că nu le va recunoaște, dar nu le va repara, nu va minimiza efectele negative, nu va ști cum să facă treaba asta.
3. Îi va scădea stima de sine, cu cât un copil este mai pedepsit, cu atât îi va scădea stima de sine mai mult.
4. Zdruncină serios încrederea și relația de iubire între părinte și copil.
5. Copilul va învăța că cel mai mare poate folosi forța împotriva celui mai mic. Va face același lucru cu copii de vârsta lui mai slabi sau cu copii mai mici, le va aplica pedepsele fizice.
6. Nu vor mai funcționa la fel ca orice altă pedeapsă sau la fel ca recompensele, pentru că mecanismele sunt similare: dacă te comporți rău te lovesc sau te pedepsesc și dacă faci ceva bine te recompensez.
Ce se întâmplă este că nu vor mai funcționa, pentru că la vârsta adolescenței copilul este cu un cap mai mare decât tine și nu-l mai poți lovi, nu-l mai poți pedepsi, iar dacă pedeapsa corporală este ceea ce l-a făcut pe copil să se comporte bine, a făcut-o din frică, nu din convingere și nici din respect. Să nu confundăm respectul cu frica sau frica cu respectul, mai bine zis. Și relația cu părintele pe termen lung este ruptă. Iată doar câteva consecințe ale pedepselor fizice. Accentuez, o dată în plus, faptul că, pentru a le evita, trebuie noi să intrăm într-un proces de învățare. Pentru a schimba toate aceste mecanisme.
Urania Cremene este mamă și, probabil, cel mai apreciat expert în Parenting din România.
All About Parenting, programul creat de Urania, este primul program de parenting din România și singurul din lume bazat pe cele mai noi cercetări în știința motivației, cum e Teoria Autodeterminării.
ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris despre pedepsele corporale, dacă nu ați citit încă articolul e important să o faceți! Dați un click aici.
Sursa foto Medium