Muzeul Simu – prezentat și prin VR (realitate vituală)
Ați vizitat vreodată Muzeul Simu din centrul Bucureștiului? Acesta a fost construit și inaugurat în anul 1907. Are cinci săli în care sunt prezentate lucrări care exemplifică istoria artei universale. Sunt expuse opere din Antichitate, piese de arta românească, alături de unele de arta bizantină. Există numeroase lucrări de grafică, dar și o colecție de miniaturi. Iar acum Muzeul Simu va fi prezentat și prin VR (realitate virtuală).
Colecția muzeului este una foarte mare. Aceasta număra aproximativ 1.200 de piese în momentul donației către statul român. Între timp, numărul pieselor a crescut.
Muzeul Simu a fost inaugurat ca instituție privată în clădirea în formă de templu din Str. Mercur, unde a funcționat din 1910 până în anul 1927, când a fost donat statului. Inspirat de templul ionic Erechtheion ridicat de greci pe acropola din Atena, clădirea muzeului a fost realizată după planurile arhitectului francez C. Scik.
Fondatorul acestui muzeu, Anastase Simu, academician, doctor în științe politice și administrative, colecționar de artă, s-a născut în Brăila, în 25 martie 1854, într-una din cele mai bogate familii ale locului. La 19 ani, când era elev la Viena, Anastase Simu a moștenit averea uriașă a familiei, ceea ce i-a permis să pornească, așa cum era moda în epocă, în călătorii. A trecut prin cele mai cunoscute muzee din Europa, i-a vizitat pe marii creatori, a început să colecționeze iar, în final, a decis să construiască un muzeu al artei, care îi poartă numele.
„Nu doar pentru noi, ci și pentru alții”, spunea Anastasie Simu. El a rămas în istorie drept primul colecționar de artă român care a și propus construirea unui muzeu, pentru a educa locuitorii Bucureștiului. Acesta și-a dorit ca locuitorii să cunoască mai multe lucruri despre artă și cultură.
Muzeul Simu va fi prezentat și prin VR – Când și unde?
Acum, Muzeul Simu a fost reconstruit în realitatea virtuală, proiectul începând în anul 2019. Toate obiectele din muzeu au fost fotografiate și scanate 3D, astfel încât imaginea lor să fie identică cu realitatea. Timp de o săptămână, începând de vineri, 21 februarie, varianta demo a aplicației de realitate virtuală a muzeului poate fi experimentată în spațiul Punctului de informare turistică din Pasajul Universitate din București.
Cum a fost creat muzeul în realitatea virtuală
”Au fost modelate cu mare acurateţe exteriorul clădirii, precum şi prima sală, cea dedicată Antichităţii, iar exponatele au fost amplasate într-un spaţiu arhitectural bogat în ornamente, conform fotografiilor vremii. Prin demersul acesta s-a reconstruit virtual nu doar o clădire reper a vechiului Bucureşti, ci şi funcţionalitatea acesteia, prin inserarea unor obiecte din Muzeul Simu şi prin recrearea experienţei de vizitare. Cu ajutorul unei căşti de realitate virtuală, vizitatorii Punctului de Informare Turistică pot păşi în spaţiul Muzeului Simu, iar o variantă accesibilă în mediul online a fost încărcată pe platforma Sketchfab”, se găsește în comunicatul transmis.