Bondarii sunt pe cale de dispariție. Ce ne facem fără ei?
Bondarii sunt pe cale de dispariție. Schimbările climatice sunt cauza. În Europa ori America de Nord probabilitatea de a observa un bondar a scăzut. O arată un studiu. Da, așa este. A scăzut cu o treime din 1970. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Ce sunt bondarii
Bondarul (Bombus), este o insectă care seamănă cu albina. Este mai mare decât ea și are mai mult păr. Dungile negre și galbene o fac ușor de recunoscut. Este o insectă colonială. Își organizează colonii de până la 300 ori chiar 400 de indivizi, în mediul natural. Preferă să fie în pământ, în cuib de șoarece și cârtiță ori chiar în golurile aflate la baza copacilor bătrâni.
De asemenea, ei sunt printre cele mai importante specii de polenizare. Ce este polenizarea? Este un proces necesar pentru a menține biodiversitatea. Fără ele, ecosistemele ar fi în prag de colaps și nu ar rodi recoltele.
Bondarii au un rol cheie în polenizarea culturilor de roșii, fructe de pădure și dovlecei.
Cauzele dispariției bondarilor
Încălzirea globală este principala cauză pentru dispariția bondarilor. Pesticidele, pierderea habitatului și bolile se află și ele pe lista cauzelor dispariției acestor insecte.
Potrivit Press Association, populațiile de bondari au scăzut dramatic în Europa și America de Nord. Încălzirea climei și variațiile bruște ale acesteia ar fi cauza.
A fost făcut un studiu
Cercetătorii au studiat 500.000 de arhive bazate pe 66 de specii de bondar din Europa și America de Nord. Arhivele au fost făcute între anii 1901 – 1974 și 2000 – 2014. Ei au făcut acest lucru pentru dezvoltarea unui model computerizat stimulator de scenarii de ”haos climatic”.
Probabilitatea ca o populație de bondari să supraviețuiască într-un anumit loc s-a diminuat cu 30% de-a lungul unei generații, demonstrează studiul. Cercetătorii au constatat schimbările suferite de populațiile de bondari de-a lungul mai multor ani. De altfel, au și comparat locurile în care trăiesc acum insectele acestea cu locurile în care au trăit cândva.
Tim Newbold de la Centrul pentru Cercetarea Biodiversității și a Mediului de la University College din Londra a spus: ”Am fost surprinși să constatăm cât de mare este deja declinul provocat de schimbările climatice în rândul populațiilor de bondari”. El a mai declarat: ”Cercetările noastre sugerează că scăderi mai drastice (ale populațiilor) sunt posibile dacă schimbările climatice se accelerează în următorii ani, ceea ce arată că avem nevoie de eforturi substanțiale pentru reducerea acestora”.
Ratele de declin par a fi ”în concordanță cu o dispariție în masă”, susțin cercetătorii.
Conform Agerpres, Peter Soroye, doctorand la Universitatea din Ottawa, principal autor al studiului, a declarat că: ”Am descoperit că populațiile dispăreau în zonele în care temperaturile au devenit mai ridicate”. O altă declarație a lui Soroye: ”Dacă declinul continuă în acest ritm, multe dintre aceste specii ar putea dispărea pentru totdeauna în câteva decenii”.
Ce au descoperit cercetătorii?
Ei au descoperit că între 2000 – 2014 scăderea populației a fost una alarmantă. În zonele sudice cum ar fi Mexic și Spania s-au înregistrat cele mai mari pierderi. Anumite specii de bondar au început extinderea în zone mai nordice. Cu toate acestea, procesul nu este suficient de rapid pentru a compensa îngrijorătoarele pierderi.
Curiozități despre bondari
Au o deprindere complexă pentru o insectă: pot împinge o minge mică pentru a marca un gol.
Albinele și bondarii au capacitatea de a învăța ceva care nu are legătură directă cu sarcinile lor legate de căutarea mâncării.
Este primul polenizator care se trezește din hibernare. Activitatea lui începe la temperaturi scăzute, cum ar fi 5ºC.
Ceasul deșteptător al bondarului sună mai devreme decât al albinei și se trezește înainte de răsăritul soarelui. Munca lor se termină abia când se întunecă.
Chiar dacă este zăpadă, ploaie ori vânt el nu se oprește din a munci.
Are zilnic aceeași rutină zilnică de colectare a polenului.
Bondarul își produce singur căldura. Din alimentele colectat creează un strat subțire folosit pentru a acoperi cuibul.
Dicționar
Fagur: asociațiune de alveole exagonale de ceară în care albinele își depun mierea
Ecosistem: ansamblu format din biotop și biocenoză, în care se stabilesc relații strânse între organisme, cât și între acestea și factorii abiotici
Colaps: insuficiență circulatorie periferică, manifestată prin pierderea oricărei forțe, scădere bruscă tensiunii arteriale, puls rapid și foarte slab
Pesticide: substanțe care combat dăunătorii din culturile agricole