13 februarie – Ziua Mondială a Radioului. Ce pot învăța copiii de la o emisiune radio?
Radioul a fost și încă este un mijloc de informație și culturalizare. În data de 3 noiembrie 2011, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a făcut un anunț important. Atunci s-a stabilit că în data de 13 februarie a fiecărui an se va sărbători Ziua Mondială a Radioului. Tema anului 2020 aleasă de UNESCO este „Radio și diversitate”. Aflați ce pot învăța copiii de la o astfel de emisiune radio.
La începuturi, radioul nu a fost la fel de performant ca în zilele noastre. În urma calculelor matematice, Clerk Maxwell a prezis că undele electromagnetice există. Fizicianul italian Guglielmo Marconi a fost cel care a realizat în 1895 o transmisie radiotelegrafică cu aparatul său. Această invenție i-a adus lui Marconi un premiu important în 1909, atunci când a primit Premiul Nobel pentru fizică.
„Piti Show”, o emisiune radio dedicată copiilor
Eva Labadi este una din cele mai îndrăgite realizatoare de emisiuni de radio pentru copii. Ea face „Piti Show” la Radio Timișoara, care se difuzează în fiecare duminică de la 09,00 la 10,00. Am întrebat-o, pentru cititorii noștri, de ce e importantă o emisiune de radio pentru copii: „Copiii comunică auditiv și vizual foarte bine. Asta este clar. Părerea mea este că dacă comunici auditiv, impactul este mai mare. Mai ales dacă este o emisiune cum e a noastră, cu foarte multe informații umoristice și cu foarte multe lucruri actuale. Emisiunea noastră este interactivă cu noi înșine, cu copiii noștri colaboratori și interactivă și cu publicul. Eu cred că radioul transmite foarte mult. De asemenea, este foarte important să ai colaboratori foarte buni pe partea tehnică. Pentru că sunt momente când poate trebuie întrerupt sau trebuie pusă o muzică adecvată. Colegii mei care se ocupă de asta sunt minunați.”
Eva Labadi ne-a spus și care este scopul unei astfel de emisiuni: „Scopul este să ținem cât mai aproape urechile deschise copiilor, să fie interesați de radio. După cum am spus, emisiunea noastră este interactivă, avem activități și deplasări în aer liber. Atunci când comunicăm pe undele radio, noi spunem și evenimentele la care participăm. În acest fel putem invita cât mai multă lume.”
Ce pot învăța copiii de la o astfel de emisiune radio?
„Întotdeauna copiii se identifică cu un personaj. Eu mi-am luat un personaj care se numește Piticul cel urât care a venit de pe Piti Terra și a aterizat pe acoperișul Radio Timișoara unde a și rămas. A realizat prima emisiune și a rămas acolo fiindcă s-a îndrăgostit de copiii de pe Pământ. De ce? Pentru că ei sunt foarte deștepți, de la ei a învățat foarte multe lucruri și este chiar adevărat. Nu numai personajul ci și eu am învățat foarte multe de la ei. Rubricile noastre se numesc știați că, noutăți din, aș face așa, ghicitori, actualități etc. Copiii mei se pregătesc acasă, vin la radio și prin simplul fapt că spun lucrurile acolo, în direct, și eu le-am înregistrat și am învățat foarte multe. Lucruri pe care nu le știam”, a spus Eva Labadi pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Tot ea ne-a povestit și două din cele mai drăguțe întâmplări din timpul emisiunii: „Cred că aș putea să scriu o carte cu întâmplări drăguțe. Cine mă cunoaște pe mine, știe că nu sunt o persoană slabă. Fiind Piticul cel urât, toții copiii mi se adresează cu Piticule: ceau Piticule, ce mai faci Piticule? Mă întreabă o fetiță: Piticule, vrei să-ți spun ceva? Eu zic da, iar ea spune: Ști, unchiul meu Marin, are burta mai mare ca a ta. Sau altă întâmplare amuzantă a fost când un copil m-a întrebat dacă știu cum prinde vulpea ariciul. Eu i-am spus că nu, iar el mi-a zis: se pișă pe el”.