Istoria bomboanelor. Știai că la început au fost folosite ca medicamente? Doar pentru bogați!
Bomboanele sunt iubite de toată lumea. Știai că la început au fost folosite ca medicament? Sau că temperatura este cea care le face mai tari sau mai moi? ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe despre această ”dulceață”. Istoria bomboanelor.
Ce sunt bomboanele?
Sunt preparate dulci care au dimensiuni mici. Principalul lor ingredient este zahărul. Este cunoscut faptul că ele au o cantitate mare de zahăr. Știai că există și bomboane fără zahăr? În cazul acestora sunt folosiți anumiți înlocuitori ai zahărului.
La bază, bomboanele sunt zahăr dizolvat în apă cu arome și coloranți. Principalul mijloc prin care se obțin diferite sortimente de bomboane e ajutarea temperaturii în timpul preparării. Temperaturile mai mari fac bomboane tari. Temperaturile medii fac bomboane moi. Temperaturile scăzute fac bomboane gumate.
Inventatorul bomboanelor și originea lor
Nu se știe exact dacă a existat un singur inventator al acestora pentru că există mai multe feluri de bomboane. În ceea ce privește originea, istoricii se contrazic. Oamenii au utilizat mierea ca și ingredient de bază înainte să fi apărut zahărul.
Preistoricii au inventat primul desert. Este vorba despre mierea pe care o mâncau direct din stup. Ea era utilizată în perioada Antichității de greci, romani, egipteni și asiatici.
Bomboanele au fost utilizate la început ca medicamentație. Calmau sistemul digestiv ori linișteau gâtul inflamat. În timpul Evului Mediu aveau acces la ele doar cei bogați, fiind o combinație de condimente și zahăr. Gazdele își serveau invitații cu aceste bomboane.
Prepararea bomboanelor se mai făcea prin combinarea zahărului, mierii și alunelor. Cele din fructe erau făcute prin combinarea fructelor cu zahăr și alți îndulcitori. Spaniolii care au ajuns în Mexic au luat cu ei cacao și au adus-o și în Europa, în 1519.
De unde a venit prima bomboană
Prima bomboană a venit în America, din Franța și Marea Britanie, în timpul secolului XVIII. Numai câțiva coloniști timpurii aveau experiență în domeniul zahărului. Doar ei erau capabili să ofere tratamentele cu zahăr bogaților.
Bomboana roșie, făcută din zahăr cristalizat, reprezenta cea mai simplă formă a bomboanelor. Chiar și așa, această formă de bază de zahăr reprezenta un lux pe care și-l permiteau doar oamenii bogați.
În 1830 bomboanele au avut parte de schimbări majore. Procesul tehnologic și disponibilitatea zahărului au deschis piața. De data aceasta, se putea bucura și clasa muncitoare. A existat și o piață în creștere pentru copii. Magazinul de bomboane foarte important pentru copiii clasei muncitoare americane.
Cofetarii au început în 1851 să utilizeze o tavă de aur rotativă pentru a ajuta la fierberea zahărului. Acest lucru însemna că producătorul de bomboane nu trebuia să amestece continuu în zahărul fierbinte. Căldura de pe suprafața tăvii a fost, de asemenea, mai uniform distribuită.
Dezvoltarea bomboanelor
O dezvoltare impresionantă a bomboanelor a avut loc în 1700. Zahărul nu a mai fost așa scump până prin secolul XVII, iar mașinile industriale au devenit ceva obișnuit. Astfel, producția bomboanelor în masă a devenit mai ușoară. Apoi, popularitatea bomboanelor a devenit atât de mare încât existau mai mult de 400 de fabrici în SUA în 1850.
În timpul anului 1900 au fost făcute diferite feluri de bomboane de către fabrici. Competiția pentru dominarea pieței acesteia era una foarte mare. În anul 2010 vânzarea globală a bomboanelor a ajuns la 57,5 miliarde de dolari. În 2012, în SUA, vânzările au fost de 23,6 miliarde de dolari.
Dicționar
Medicamentație: totalitate a medicamentelor folosite în tratarea unui bolnav
Sortimente: totalitatea produselor, a materialelor care au aceeași formă și dimensiuni sau sunt de aceeași calitate