Săritul coardei, un joc distractiv și un sport cu multe beneficii
Părinții voștri, când erau mici și se jucau afară, săreau, de multe ori coarda. Poate că și unii dintre voi ați sărit coarda. Acum sunt destul de puțini copii care se mai joacă așa. Dar știați că săritul coardei a devenit sport internațional? Sunt campionate naționale, în mai toate țările, și e și un campionat al lumii. În plus, se spune că săritul coardei te ajută să slăbești. ȘTIRI PENTRU COPII vă invită să descoperiți și voi săritul coardei, un joc distractiv și un sport cu multe beneficii.
Cine a sărit coarda, își amintește că jocul se intensifica atunci când se alăturau încă doi copii sau mai mulți. Ce bucurie!
Regulile jocului
Se începe de la 10, iar fiecare face 10 sărituri, așa cum poate. La nouă sărituri, sari o dată cu dreptul și o dată cu stângul. La opt sărituri sari în două picioare, unul lângă altul. La șapte sărituri deja sari numai într-un singur picior. La șase sărituri schimbi piciorul, sărind doar în celălalt. La cinci sărituri se intensifică jocul: sari o dată cu ambele picioare despărțite, apoi apropiate. Repeți asta încă o dată, iar în final rămâi cu picioarele despărțite. Când ajungi la patru sărituri, sari de două ori în piciorul drept, apoi de două ori în piciorul stâng. La trei sărituri e mai complicat: sari cu picioarele încrucișate. Când ești la două sărituri, spui ”foaie verde de trifoi l-am făcut pe doi”. În final, la o săritură, sari cu mâinile încrucișate.
Rândul următorului copil vine când cel care sare greșește. Câștigătorul poate fi stabilit în diverse moduri. Un mod ar fi să câștige cel care a sărit mai multe serii fără a greși.
Coarda – accesoriul din sala de fitness
Nu există nicio sală de fitness care să nu aibă coardă. Este un instrument util, având numeroase beneficii. Câteva ar fi costul redus, rezultatele asupra sistemului cardiovascular și asupra tonusului muscular. Alte avantaje: brațe și picioare mai puternice, ajută la slăbire, inima și plămânii devin mai sănătoși, dacă se practică săritul corzii constant.
Antrenorii spun că folosirea coardei pe termen lung poate îmbunătăți compoziția corporală, viteza, puterea, coordonarea, respirația, agilitatea și densitatea osoasă. A sări coarda 10 minute e echivalentul unei alergări pe 1,5 km distanță. Comparând cu unele activități fizice, raportul consumului caloric este unul destul de bun.
Săritul cu coarda este un sport complex. Astfel este stimulată musculatura brațelor, picioarelor și abdomenului, dar și pectoralii, mușchii dorsali și deltoizii. Totodată, acest sport oferă și o variație nelimitată de stiluri, dar și de provocări.
La sfârșitul unui antrenament în care s-a folosit coarda de sărit te vei simți ușor, mai bine și mai plin de energie.
Record mondial la sărituri cu coarda
Tori Boggs deține două recorduri mondiale la săritul cu coarda. De asemenea, este de nouă ori campioană mondială la această disciplină sportivă. Silueta tinerei nu este una ”trasă prin inel”. Din contră, are trupul plin de mușchi, iar mobilitatea sa este extraordinară.
Tori sare coarda stând în mâini, făcând sfoara și pe spate ori pe față. Mereu zâmbitoare, ritmul cu care sare este pur șu simplu amețitor.
Tânăra mai joacă baschet și urmărește ca și telespectator mai multe concursuri sportive. Pe profilul său de Instagram există numeroase imagini cu ea jucând fotbal, baschet ori sărind coarda.
Dicționar
Fitness: ansamblu de exerciții de educație fizică desfășurate în general în săli prevăzute cu aparate speciale, practicate pentru a obține o bună formă fizică
Tonus: stare permanentă de ușoară tensiune a mușchilor unui organism sănătos
Agilitate: ușurință în mișcări
Densitate osoasă: rezistența osoasă
Pectorali: mușchii pieptului
Dorsali: mușchii din regiunea spatelui
Deltoizi: mușchi ai articulației umărului, în forma literei delta, fixați pe omoplat, claviculă și capătul humerusului, care determină rotația internă și externă a brațului