Citești de mic – devii om mare. La clubul de lectură cititul se face pe vârste
Citești de mic – devii om mare. Asta se întâmplă la un club de lectură din Piatra Neamț. Așadar, părinții au activitatea perfectă pentru cei mici. ȘTIRI PENTRU COPII îndeamnă pe toată lumea să citească, în special pe copii. Așa cum știți, copiii cool citesc, reciclează, fac sport, se distrează și se informează!
Clubul de lectură are loc până în luna iunie 2020, la Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț. Lectura este organizată pe categorii de vârstă. Au loc trei cluburi de lectură pentru cei mici în cadrul Secției de carte pentru copii & Ludotecă ”Ion Creangă”.
Atelierele clubului
”Lectura pentru copii” are loc în fiecare zi de luni de la 17,00 la 18,00. Are loc doar o dată pe săptămâna și pot participa copiii cu vârsta 2 – 4 ani.
În fiecare zi de marți are loc atelierul numit ”Lumea Poveștilor”. Se desfășoară o dată pe săptămână de la 14,00 la 15,00. Aici pot participa micuții de 5 – 7 ani. Tot în zilele de marți mai are loc și ”Ora de lectură”. Acesta însă, are loc o dată la două săptămâni. Ora desfășurării este aceeași și este destinată celor de 8 -12 ani.
Pentru a putea participa la aceste ateliere, micuții de 2 – 4 ani trebuie să fie însoțiți de un adult.
Ce își propune clubul de lectură?
Clubul de lectură își propune să le dezvolte tinerilor și micilor cititori ”apetitul” pentru lectură. Să le dezvolte capacitatea de a înțelege un text, cât și semnificația acestuia. Copilașii au posibilitatea de a deveni povestitori și chiar personaje. Au posibilitatea de a interveni în desfășurarea evenimentelor povestite, modificându-le finalul.
Se urmărește implicarea copiilor în actul lecturii. De aceea, sunt folosite o serie de cărți pe teme variate. Scopul este de a valorifica imaginația copilului, dar și de a valorifica capacitatea de interpretare. Un alt scop este împărtășirea impresiilor cu ceilalți participanți.
De ce este importantă lectura?
Pe lângă atelierele de lectură, copiii pot lua parte și la ateliere de scriere creativă, cum ar fi povestiri, poezii – creație proprie. De altfel, se vor întâlni și cu oameni din domeniu, precum bibliotecari ori scriitori. La aceste întâlniri, invitații vor vorbi despre meseriile lor, vor recomanda cărți. De altfel, copiii vor putea adresa întrebări la care vor primi răspunsuri. Vor afla care au fost cărțile preferate ale invitațiilor.
La clubul de lectură se pune accent pe dezvoltarea personalității copiilor. Cum? Prin lectură, comunicare, creație și prin cunoașterea valorilor culturale ale comunității locale, dar și universale. Totodată, se dorește ca cititorii să se obișnuiască de mici cu serviciile pe care biblioteca le pune la dispoziție.
Cititul este important pentru că dezvoltă vocabularul și imaginația. Prin intermediul cărților cititorul se transformă, descoperă o nouă lume, ba chiar trăiește unele emoții.
Dicționar
Apetit: poftă de mâncare, dorință nestăpânită de a face ceva