Premieră mondială. România va folosi un nou alfabet, Scripor. Acesta e destinat nevăzătorilor și a fost inventat de un român
România va fi prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor. Acesta este destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități. Este un alfabet al culorilor și a fost inventat de un român – Tudor Paul Scripor. Invenția îi poartă numele: Alfabetul Scripor. Ea a fost premiată la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă. De asemenea, a primit și Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania.
Săptămâna viitoare inventatorul va semna un protocol de colaborare cu Ministerului Educației și Cercetării (MEC) care prevede implementarea la nivel național și a acestui nou alfabet special.
Tudor Paul Scripor este un pictor din Cluj Napoca. El a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol. A lucrat la acest proiect timp de șapte ani.
Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Cunoscut și ca Alfabetul Culorilor, acesta este practic o extensie a alfabetului Braille. De fapt, acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice sau simboluri.
Altfel spus, alfabetul Scripor e un sistem de forme geometrice asociate celor trei culori de bază: roșu, galben și albastru. Prin combinarea acestora se pot forma încă trei culori secundare. Adică: orange, verde, maro și mov, iar acestora se adaugă și non-culorile gri, negru și alb. Asta însemană că poate fi învățat rapid de oricine, de la copii mici la adulți. Inventatorul spune că e nevoie de maxim 5 zile pentru a-l învăța. Este foarte util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, permițând tuturor să trăiască complet și accesibil.
Alfabetul Scripor folosește atât forme geometrice bidimensionale (2D) și un sistem simplu de puncte. Astfel, utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor prin simpla atingere a acstor simboluri. ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris despre cum apar culorile.
Alfabetul culorilor este universal
Știați că nevăzătorii sunt învățați să cumpere numai haine albe, negre, gri și roșii, pentru că oricum ar combina aceste haine nu vor putea greși? De aici și mare provocare de a le explica emoția culorilor. Inventatorul a pornit de la un băiat nevăzător care s-a înscris la un workshop de artă pe care acesta îl ținea. ”Principala caracteristică a alfabetului culorilor este universalitatea, pentru că am reprezentat culorile sub forma unui singur simbol. Astfel, simbolul de roșu este universal și în Japonia și în China și în India, dar și în România. Nu mai trebuie scris roșu, red sau alte cuvinte folosind literele braille, ci doar un simbol pentru culoare”, a declarat inventatorul într-un interviu pentru Ediția de dimineață.
Educație incluzivă cu ajutorul simbolurilor tactile
Există o multitudine de avantaje directe de care persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilități, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, vor putea beneficia după implementarea acestui alfabet tactil al culorilor. Acest alfabet oferă soluții concrete și le va permite celor cu dizabilități accesul la educație incluzivă. În baza protocolului ca va fi semnat săptămâna viitoare între MEC și asociația inventatorului, totul va fi complet, gratuit și voluntar.
Astfel, România va deveni, oficial, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități.