La mulți ani Facebook! 16 ani de socializare online.
Aveți idee cum e să ajungi miliardar dintr-o joacă de copil? Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, știe. Așa a ajuns al cincilea cel mai bogat om din lume. Conform Indexului Bloomberg Billionaires, fondatorul rețelei de socializare are în prezent o avere de 77 de miliarde de dolari. El a început să se îmbogățească când era încă student. A inventat, acum exact 16 ani, cu niște prieteni, Facebook. Ca să se distreze. La mulți ani Facebook! 16 ani de socializare online!
Aproape că nu avem prieteni, rude sau cunoscuți care să nu aibă profil sau pagină de Facebook. Are inclusiv președintele țării. Guvernul, ministerele, școala în care învățați. Sunt și grupuri publice sau secrete, cu zeci sau sute de mii de oameni, pagini urmărite de mii și sute de mii. Astăzi e ziua Facebook. În 4 februarie 2004 a luat naștere una dintre cele mai populare rețele de socializare. ȘTIRI PENTRU COPII are, de asemenea, pagină de Facebook și vă invităm să ne urmăriți.
Povestea Facebook
Dar știți povestea? Facebook e o poveste cu patru studenți de la Harvard. Ei au pornit de la o idee simplă: erau băieți și voiau să cunoască fete. Să le vadă și să le dea… note. Cele mai frumoase primeau calificativele cele mai mari. Așa că au creat un site, în 2003. A prins așa de tare ideea, încât a atras 450 de vizitatori unici și 22.000 de vizualizări în doar patru ore după ce a fost lansat. Administrația de la Harvard a închis site-ul în câteva zile, dar acesta a fost doar începutul. Pe 4 februarie 2004 s-a lansat pentru studenți ceea ce avea să devină cea mai mare rețea socială a lumii: TheFacebook. Denumirea a fost schimbată în forma de azi în anul 2005, iar domeniul Facebook.com a costat 200.000 de dolari.
Fondatorul acestei rețele de socializare este Mark Zuckerberg, însă puțină lume știe că la acest proiect au lucrat patru persoane. Pe lângă Zuckerberg au mai fost trei colegi: Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz și Chris Hughes.
Rețeaua a fost creată inițial pentru studenții de la Harvard. În mai puțin de o lună a ajuns în 800 de campusuri universitare, iar acum este cunoscută și folosită în întreaga lume. O folosesc copiii, părinții lor, firmele, instituții guvernamentale. Există inclusiv profiluri ale unor animale sau plante. Sau ale unor produse. Începând cu 26 septembrie 2006, oricine avea o adresă de e-mail și cel puțin 13 ani putea să își facă cont de Facebook. Șase ani mai târziu, Facebook a trecut de 1 miliard de utilizatori pe lună.
În 2019, în România s-a înregistrat un număr de 9,8 milioane de utilizatori, conform ZeList. La nivel mondial există peste 2,5 miliarde de utilizatori, conform Zephoria.com. Dintre aceștia, 1,66 miliarde se conectează zilnic.
Există țări în care Facebook este interzis
Există țări în care accesul la Facebook e interzis. De exemplu, Turcia a oprit accesul la Facebook în diferite rânduri din cauza unor probleme politice și sociale. Pentru același motiv Facebook a fost blocat și deblocat și în Iran.
În Coreea de Nord, accesul la Facebook este cu totul interzis. Mai mult decât atât, oamenilor le este interzis parțial și internetul. Asta pentru că statul se teme de influențele occidentale. Au totuși o rețea internă prin care pot trimite mesaje. Ea se numește Kwangmyong.
Cei din China pot accesa Facebook doar în anumite zone. În Cuba, în mod legal, această rețea de socializare poate fi accesată doar de către jurnaliști și studenții la Medicină. Ceilalți locuitorii se pot conecta numai dacă merg în locuri speciale unde există Internet. Totul pare OK până aici. Problema este că o oră petrecută la un astfel de local este destul de scumpă.
Tot din motive politice, în Pakistan și Bangladesh această rețea de socializare e supravegheată de autorități. Ruşii stau pe VK, o copie fidelă a Facebook.
Cine este Mark Zuckerberg și de ce Facebook e albastru?
Programatorul Mark Zuckerberg, fondatorul rețelei de socializare, s-a născut în 14 mai 1984 în New York, SUA. Mark Zuckerberg are trei surori. Mama lui Mark este psihiatru, iar tatăl lui este medic stomatolog.
În 2009, Mark Zuckerberg a fost declarat cel mai tânăr miliardar pe cont propriu. Acesta a ales însă să îi ofere premiul prietenului său, Dustin Moskovitz.
V-ați întrebat vreodată de ce logo-ul Facebook este albastru? Vă spunem noi. Culoarea are diferite semnificații, în diferite domenii. În ceea ce privește cea mai populară rețea de socializare, această culoare are o semnificație aparte, pentru creatorul ei. Mark Zuckerberg a ales albastru pentru că este daltonist. Asta înseamnă că el nu poate deosebi unele culori, mai ales roșu și verde. A ales albastru pentru că este cea mai bogată culoare din punctul lui de vedere.
Pe lângă Facebook, alte rețele de socializare sau comunicare populare sunt Instagram și WhatsApp. Mark Zuckerberg le-a cumpărat și pe ele. Instagram a fost achiziționat în 2012 pentru 1 miliard de dolari. Doi ani mai târziu a fost cumpărată și rețeaua WhatsApp pentru suma de 19 miliarde de dolari.
Filmul „The Social Network”, care a apărut în 2010, regizat de David Fincher, prezintă povestea Facebook. Filmul a primit trei premii și cinci nominalizări Oscar și patru premii și două nominalizări la Globul de Aur.