În această dimineață vorbim despre o nouă fobie și anume catoptrophobia care este frica de oglinzi. Ea mai este numită și spectrophobia sau eisoptrophobia. La fel ca majoritatea denumirilor, și aceasta vine din limba greacă. Cuvintele „catropo” sau „katoptron” înseamnă „oglinzi”, iar cuvântul „fobos” înseamnă „frică”.
Putem spune că oglinda face parte din viața noastră. Încă de când ne trezim dăm nas în nas cu ea la baie. După ce ne îmbrăcăm mai aruncăm o privire ca să vedem dacă totul e în ordine. Bărbații poate că nu sunt atât de atenți la detalii însă femeile și oglinzile? Cele mai bune prietene. Doamnele se uită poate de două ori mai mult în oglindă dat fiind faptul că ele se și machiază și coafează. Cât de mult sau cât de puțin petrecem timp în fața oglinzii, prea puțin contează. Ideea este că există oameni care nu fac asta deloc pentru că le este frică.
Cauze
Societatea din ziua de astăzi pune foarte mult accent pe imagine, iar acest lucru poate fi deranjant pentru mulți. Oamenii își pierd încrederea în ei și evită să se uite în oglindă. Asta pentru că le este frică că imaginea lor nu respectă standardele stabilite în ceea ce privește frumusețea. Un astfel de exemplu sunt persoanele supraponderale. Ele evită contactul cu oglinzile sau cu aparatul de fotografiat tocmai din acest motiv: că ar putea fi judecați. În aceste cazuri însă, nu putem vorbi de fobie. Deși evită să se uite în oglindă, aceste persoane nu sunt deranjate dacă în jurul lor se află acest obiect.
Cauzele unei astfel de fobii au rădăcini în copilărie, fiind oarecum învățate. În diferite culturi, de oglindă se leagă foarte multe superstiții. De exemplu, superstiția că în oglindă este prins un spirit rău care bântuie oamenii. Ei bine, într-o familie care susține această idee este posibil ca cel mic, în timp, să dezvolte o fobie de oglinzi. Și la noi în țară sunt superstiții legate de oglinzi. Una dintre ele este cea conform căreia, dacă spargi o oglindă vei avea șapte ani de ghinion. O altă superstiție spune că atunci când cineva moare, oglinzile trebuie acoperite pentru a împiedica intrarea sufletului în oglindă.
Simptome și tratament
Unele dintre primele simptome pe care o persoană cu această fobie le prezintă sunt frica exagerată și neliniștea. Ei vor încerca să fugă, să se îndepărteze de oglinzi și pot avea chiar gânduri de moarte. Alte simptome sunt: agitarea, tremuratul, țipătul, plânsul, transpirația excesivă, pupilele dilatate, bătăile rapide ale inimii și atacurile de panică.
Catoptrophobia, frica de oglinzi, poate fi tratată chiar de persoana care are această fobie. Nu este un lucru ușor, însă nici imposibil. Tot ce trebuie să facem este să ne „împrietenim” cu oglinda. Asta poate începe treptat, privind imagini cu oglinzi sau gândindu-ne la unele. După aceea, următorul pas este să luăm o oglindă în mână și să încercăm să o privim. Dacă frica este foarte accentuată, atunci este nevoie de o vizită la un medic specialist care, cu siguranță, va găsi o soluție. Fie că reușim să ne învingem singuri această frică, fie că mergem la un specialist, ea trebuie tratată. Asta pentru că o astfel de fobie poate afecta viața socială.
ȘTIRI PENTRU COPIIva continua și săptămâna viitoare să rtelateze despre cele mai curioase fobii.