Anul bisect și ziua de salt. De ce în 2020 luna februarie are 29 de zile
Ce sunt anul bisect și ziua de salt? Un an are 365 de zile. Acesta se numește an tropical. Există însă și excepții, cum ar fi anii bisecți. Un an bisect este anul care are 366 de zile în loc de 365 și se repetă la fiecare 4 ani. Ziua în plus se află în februarie. Este ziua de 29. Ziua 29 februarie se mai numește și “ziua de salt”. Ultima zi dintr-un an bisect a fost în februarie 2016, iar următoarea este chiar în acest an, 2020. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește mai multe despre anii bisecți.
Pentru a înțelege noțiunile de mai sus vă vom explica ce sunt mișcarea de revoluție, mișcarea de rotație, anul tropical, anul bisect, ziua de salt și de ce avem nevoie de această zi.
Revoluție și rotație
Pământul face două mișcări, una de revoluție și una de rotație, să le spunem „drumuri” pe care trebuie să le parcurgă.
Drumul Pământului în jurul Soarelui se numește mișcare de revoluție, iar aceasta are loc pe o linie imaginară din spațiu, de forma unui cerc turtit. Acest drum durează în jur de 365 de zile, un an.
Dar Pământul mai face un drum în jurul unei axe proprii, iar acest drum se numește mișcare de rotație. Iar o mișcare de rotație durează 24 de ore, adică o zi.
Ce este un an tropical?
Un an tropical, cunoscut și sub denumirea de an astronomic, sau an solar, este anul care are 365 de zile. Anul tropical reprezintă timpul în care Pământul realizează o mișcare completă în jurul Soarelui. O altă explicație mai simplă ar fi că este timpul de care are nevoie Soarele să se întoarcă în aceeași poziție cu ciclul anotimpurilor.
Totuși, un an tropical nu are exact 365 de zile. Acesta are în medie, aproximativ 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde.
De ce există o zi în plus? – Ziua de salt
Zilele adăugate la calendar sunt necesare pentru a ne păstra calendarul în aliniere cu mișcările de revoluție ale Pământului în jurul Soarelui.
Fără o zi suplimentară, pe 29 februarie la fiecare patru ani, am pierde 6 ore în fiecare an, iar după numai 100 de ani, un calendar fără ani bisecți s-ar opri cu aproximativ 24 de zile, iar acest lucru ar determina schimbarea anotimpurilor.
Anul bisect – cine l-a inventat?
Cum am explicat și la început, un an bisect are 366 de zile în loc de 365 și se repetă la 4 ani.
Această „tradiție” a fost inventată de Generalul roman Julius Caesar, care a introdus primii ani bisecți cu peste 2000 de ani în urmă. Acesta a avut până și un calendar numit după el: calendarul iulian. Acest calendar avea doar o regulă: orice an divizibil cu patru devine an bisect.
Această regulă a creat însă prea mulți ani bisecți, dar a fost corectat când a fost introdus calendarul gregorian, aproximativ cu 1500 de ani mai târziu.
Dacă sunteți curioși să aflați mai multe lucruri despre calendare, puteți citi pe ȘTIRI PENTRU COPII.
Dicționar
Orbită: este traiectoria urmată de un corp prin spațiul cosmic, în jurul unui alt corp sub efectul gravitației;