Cel mai vechi crater provocat de un asteroid, descoperit în Australia
În Australia s-a descoperit cel mai vechi crater provocat de un asteroid. Se bănuiește că este cel care a pus capăt Erei Glaciare. Oamenii de știință spun că impactul lui a fost atât de puternic, încât a schimbat complet clima Terrei. Oare datorită lui au dispărut dinozaurii?
Craterul se află în localitatea Yarrabubba din vestul Australiei. Cercetătorii spun că datează de peste 2,229 miliarde ani. Craterul se întinde pe o suprafață de 70 km, echivalentul distanței dintre Timișoara și Reșița.
Oamenii de știință de la Universitatea Curtin din Perth care au stabilit exact vechimea craterului au publicat informaţia în 22 ianuarie 2020 în revista Nature Comunications. Deşi a fost descoperit în anul 1979, geologii nu au testat roca pentru a-i determina vechimea. Aceştia spun că roca a avut nevoie de miliarde de ani pentru a eroda, iar în 1979 nu era prea vizibilă.
Ce au stabilit cercetătorii
”Există dovezi geologice ale existenței ghețarilor pe Terra în urmă cu 2,4 și 2,2 miliarde de ani. Iar cel descoperit în Africa de Sud corespunde perioadei de la Yarrabubba”, a declarat Timmons Erickson, cercetător la NASA şi principalul autor al studiului pentru revista Nature Comunications.
Christopher Kirkland, celălalt autor al studiului a remarcat că ”este foarte interesant că în acest loc în minerale nu a existat urmă de gheață timp de 400 milioane de ani de la căderea asteroidului.” Se mai crede că vaporii puternici au încălzit pământul și ”l-au scăpat de gheață.” El a mai spus că această informație se bazează pe studii anterioare. Kirkland a declarat pentru bbc.com că “aria este extinsă, dar roca este diferită. Pentru a stabili când asteroidul a lovit planeta noastră s-au analizat bucăți de zirconiu și stânci”
Pentru toți cercetătorii de la NASA este extrem de neobișnuit ca un asteroid să genereze o căldură atât de puternică, dat fiind faptul că aceștia provoacă răciri la cădere. Un asteroid asemănător a lovit Peninsula Yucatan din Mexic și se bănuiește că ar fi cauzat dispariția dinozaurilor acum 66 de milioane de ani.
Însuși cercetătorii spun că tot ce au descoperit se bazeză pe analize, dar au nevoie să studieze în continuare pentru a fi mai exacți. ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris articole pe tema științei și astronomiei. Puteți citi aici ultimul articol despre fenomenele astronomice din 2020.
Dicţionar:
Crater: groapă produsă în urma unui proces fizic
Asteroid:nume dat micilor planete din sistemul solar cuprinse între Marte şi Jupiter. Sunt asemenea unor pietre uriaşe care uneori ajung pe suprafaţa Terrei.
Eroziune: uzură exercitată de apă, vânt sau mişcare a pământului.
Zirconiu: metal cenușiu folosit la fabricarea recipienților