TIC PITIC – Zilele Small size. Mini maraton de teatru pentru copiii sub 6 ani
„Artele nu țin cont de vârstă, ci de curiozitate”. Acesta este motto-ul sub care, pentru al șaselea an consecutiv, Primăria Municipiului București, prin Teatrul Ion Creangă, organizează TIC PITIC – Zilele Small size. Un mini maraton al formelor teatrale create special pentru copiii cu vârsta sub 6 ani, între 31 ianuarie – 2 februarie la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă.
Organizate simultan în peste 20 de țări, Zilele Small size propun o paletă variată de producții. Spectacole și ateliere senzoriale dedicate bebelușilor, spectacole care provoacă imaginația și conturează sensibilitatea estetică a preșcolarilor.
Zilele Small size reprezintă o ocazie de a atrage atenția asupra rolului pe care adultul îl joacă în dezvoltarea curiozității celui mic. O bună parte din programele derulate la nivel mondial sub umbrela evenimentului includ și o componentă de workshop-uri. La aceastea se adaugă conferințe sau dezbateri dedicate părinților și educatorilor.
TIC PITIC – Zilele Small size la București
În acest context, programul TIC PITIC dedicat publicului din București aduce o selecție diversificată de activități. Cinci producții de teatru pentru categoriile de vârstă 0-3 ani, respectiv 3-6 anivor putea fi vizionate în perioada 31 ianuarie – 2 februarie la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă. Printre acestea numărându-se și un spectacol invitat, realizat de Asociația MiniReactor din Cluj-Napoca.
Sala Mică găzduiește de asemenea un atelier senzorial pentru bebeluși (6-12 luni) și părinți. Programat duminică, 2 februarie, atelierul invită micuții participanți pe covorul de dans. Acolo va avea loc o interacțiune cu un curcubeu de culori, sunete, forme, texturi – și emoții. O experiență plăcută pentru cei mici, atelierul își propune să-i familiarizeze pe părinți cu noi jocuri și modalități de interacțiune și comunicare cu bebelușii lor.
Duminică, 2 februarie, are loc și Dezbaterea „Educație… cu aplauze!”,moderată de Lorena Diaconescu, psiholog și psihoterapeut. Participă și Carmen Palcu, actriță și regizoare la Teatrul Ion Creangă. Deschisă părinților și specialiștilor interesați în educarea tinerei generații, dezbaterea pune în discuție rolul teatrului în formarea copiilor. Dezbaterea va investiga rolul teatrului ca instrument de dezvoltare personală. Ea pornește de la influența artei în dezvoltarea cerebrală și psiho-emoțională a copilului, Este o metodă de educație alternativă și mecanism de prevenție pentru autismul virtual.