Banii de buzunar sunt prima sursă de venit a copilului. La ce vârstă ar trebui să înceapă copilul să primească bani și cum îi putem învăța despre valoare lucrurilor? ȘTIRI PENTRU COPII a discutat pe această temă cu o serie de părinți și bunici, dar și cu un psiholog. Iată ce am aflat.
Relația copilului cu banii începe la o vârstă timpurie deoarece merge la cumpărături cu mama și tata și observă că orice lucru trebuie plătit, nu ”luat așa pur și simplu”. Părintele trebuie să își învețe copilul despre bani, cum îi cheltuie și de unde provin aceștia. La o vârstă timpurie, niciun copil nu înțelege ce înseamnă ”scump” sau ”ieftin” și de ce ”nu sunt bani” pentru jucăria mult visată.
Ce spune psihologul?
Aproape fiecare copil are propria pușculiță în care strânge bani, însă phihologii recomandă să se înceapă cu sume mici și cu educație financiară. ”Studiile arată că micuții primesc bani începând cu vârsta de 6 ani. Prin educație financiară mă refer la discuția cu copilul despre ce înseamnă banii, valoarea lor, modalități de economisire, dar și de pierdere a lor”, a declarat Flavia Grek, psiholog clinician și logoped la FDG Cabinet Individual de Psihologie pentru ȘTIRI PENTRU COPII
Aceasta atenționează părinții asupra faptului că ”Micuții învață prin observare, mai apoi imitând ceea ce au observat, așadar raportarea părinților la partea financiară este transmisă celor mici. Astfel afectează atitudine lor ca viitori adulți. Practic, îi avem cum îi învățăm de mici”, a mai spus psihologul.
Le dau părinții bani?
Părinții mai tineri au recunoscut că le dau bani copiilor când merg în excursie sau de sărbători, deși preferă să înlocuiască banii cu daruri. Alții le oferă celor mici o sumă de bani lunar sau mai des pentru a-i face independenți. ”Le dau câte 10-20 de lei pentru a-i învăța o lecție. Am observat că nu îi cheltuie imediat și că îi adună pentru cadouri mai mari”, a declarat Andreea Bodo, părinte a două fetițe pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Mulți părinți caută să recompenseze copiii cu bani fie că fac ordine prin casa, iau o notă bună, citesc o carte sau sunt cuminți ”Copiii mei au lucrat fișe pentru școală în vacanță și m-au ajutat prin casa, iar eu le-am oferit o sumă de bani pentru munca lor. Eu primeam rar în copilărie, dar ei așa sunt învățați”, a mai spus un părinte. Am vorbit însă și cu părinți care nu dau bani, dar copiii își adună bani în pușculiță de colindă sau de ziua lor, bani pe care nu îi cheltuie responsabil. ”Fetele mele nu sunt interesate de bani și mă roagă să am eu grijă de ei până au destul pentru a-și cumpăra ceva semnificativ”, ne-a declarat o altă mămică.
Bunicii noștri aveau bani în copilărie?
Bunicii noștri nu aveau bani de buzunar și erau nevoiți să muncească în copilărie pentru ei. O bunică povestește că părinții ei nu aveau bani să îi cumpere păpuși, dar ea le confecționa din materialele pe care le găsea în casă. ”Eu am doi nepoți care sunt căsătoriți și au copii destul de răsfățați. Nu cred că trebuie să primească bani de mici pentru că nu au ce face cu ei. Eu cred că le-am dat bani pe la 13-14 sau mai târziu.” O altă bunică ne-a povestit că își dorește să își vadă nepoții independenți financiar de mici: ”Nepoata mea cea mare a vândut unui coleg de clasă un obiect lucrat manual de ea și a fost tare mândră pentru cei 20 de lei câștigați la școală. Ei trebuie să fie independenți de mici”, ne-a declarat Ana Anghiuș, bunică și mamă.
ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris și în alte articole despre părinți și copii. Părinții trebuie să decidă cât și când oferă bani copilului. Voi câți bani oferiți copilului? Ce fac copiii cu banii?