Dinozauri mici cât găinile au trăit în zona României
Vă vine să credeți? Dinozauri mici cât găinile au trăit în zona României. Făceau și ouă. Ca și alți dinozauri, de altfel. erau destul de răi, putem spune: mâncau alte animale mai mici. De curând cercetătorii de la Universitatea de Geologie şi Geografie din Bucureşti (UGGB) au descoperit dovezi că dinozauri așa de mici au trăit în țara noastră. Un studiu publicat în revista de specialitate ”Paper in Palaeontology” a dezvăluit existenţa unui tip misterios de coji de ouă fosile. ŞTIRI PENTRU COPII a discutat cu profesorul Zoltan Csiki-Sava de la UGGB care a făcut parte din echipa de cercetători.
Echipa de cercetători a reușit să descopere adevărata identitate a unor coji de ouă de fosile vechi de acum 85 până la 66 milioane de ani. Specia se numea Pseudogeckoolithus. Pentru oamenii de ştiinţă a fost o reală provocare examinarea acestor coji de ouă de dinozaur. Aceştia au mărturisit că semănau izbitor atât cu cele provenite de la dinozauri carnivori cât şi cu ouă de şopârle gecko. Doar că, în final, s-a stabilit că erau de la altă specie.
Profesorul Zoltan Csiki-Sava a explicat echipei noastre că şopârlele de astăzi depun ouă foarte moi, dar gecko este singura care are ouă tari şi calcifiate, ca păsările sau crocodilii. ”Pentru noi nu era clar cine depunea aceste ouă descoperite. Nu s-au găsit cuiburi sau ouă întregi, doar bucăți mici, în ultimii 20 de ani. Noi am reușit să observăm prin structură și compoziție că este vorba de o serie de ouă care proveneau de la dinozauri pitici. Animalele sunt numite Pseudogeckoolithus și au fost extrem de răspândite. Putem spune că acești dinozauri mici și carnivori sunt strămoși direcți ai păsărilor de astăzi”, a explicat specialistul.
Dinozauri carnivori cât găina
Tot ce știm este că acești dinozauri erau mici și carnivori. Bănuim că erau cât o găină sau cel mult cât un curcan. Cel mai probabil se hrăneau cu insecte, broaște, șopârle și mamifere mai mici decât ei. Ei nu puteau vâna animale mari, precum dinozaurii erbivori, deoarece aceia erau imenși.
Cercetătorul a mai explicat că nu se știe cu exactitate câte ouă depuneau. ”Alți dinozauri de talia lor depuneau până la 20 – 40 de ouă într-un cuib, deci bănuim că și această specie ar fi putut face tot așa. Știm sigur că ei cloceau acele ouă și că era undeva un cuib acoperit de vegetație, deoarece se observă în trăsăturile de pe suprafața cojii”, a declarat Zoltan Csiki-Sava, profesor universitar și cercetător la UGGB.
Cojile de ouă de dinozaur Pseudogeckoolithus sunt larg răspândite în tot sudul Europei, și apar izolat și în nordul Africii. În România, ele sunt abundente în depozitele fosiliere cu resturi de dinozauri din Bazinul Hațeg, în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.
ȘTIRI PENTRU COPII vă aduce cele mai noi informații din lumea științei și istoriei. Nu uitați să citiți site-ul nostru în fiecare zi.
Dicționar:
Calcifiate: pline de calciu, tari
Gecko: un tip de șopârlă
Abundent: mult, din plin
Depozit fosilier: arie protejată național cu resturi de plante și animale, fosile
Fosilă: Rest sau urmă a unui animal sau a unei plante dintr-o epocă geologică anterioară și păstrată în interiorul pământului