Educația sexuală încă lipsește din programa școlilor din România. De ani de zile subiectul este evitat. Noi declarații au fost făcute pe această temă de autorități, săptămâna aceasta.
Realitatea e dură: România nu numai că se numără printre primele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor minore, ci conduce topul. Țara noastră are cea mai ridicată rată de nașteri înregistrate în rândul adolescentelor, din Uniunea Europeană. Acestea sunt rezultatele unui studiu Eurostat din 2019. Procentul la nivel naţional este de 12,3%, mult peste media europeană, de 4%.
În ţara noastră, unul din zece copii are o mamă adolescentă, adică este ea la rândul ei un copil. ȘTIRI PENTRU COPII a mai abordat acest subiect.
Asztalos Csaba Ferenc, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat, miercuri seara, la Realitatea TV că e necesară educarea copiilor și tinerilor în acest domeniu. ”Aș introduce o formă de educație sexuală în școală, pentru că am solicitat de la Institutul Național de Statistică niște date și noi în anul 2018 am avut 18.000 de copii născuți de mame minore. Ceea ce înseamnă aproape 10% dintre copiii născuți în România în anul 2018. Am avut 674 de mame sub vârsta de 15 ani. Și mai avem o mamă care are șase copii până la 18 ani”.
”Dacă alții sunt pudici, haide să nu numim educație sexuală, dar să realizăm o educație în care să explicăm consecințele faptelor omului”, a mai spus Asztalos.
Cum stă treaba cu ”Educația pentru sănătate”
În 2018, o lege care prevede închisoare până la doi ani pentru profesorii care predau cursuri de educaţie sexuală fără acordul părinţilor a trecut tacit de Senat. Există o mare parte din populația României care crede că educația sexuală a copiilor trebuie să fie făcută de familie.
Cursul opțional numit ”Educaţie pentru sănătate” cuprinde şi capitolul Sănătatea reproducerii şi a familiei. Cursul a fost lansat încă din 2004. Conform programei, la sfârşitul clasei a VII-a, elevii ar trebui să ştie care sunt consecinţele debutului vieţii sexuale.
Opţionalul poate fi studiat de la clasa întâi până la clasa a XII-a, însă doar 7% dintre elevii români îl parcurg.
ȘTIRI PENTRU COPII ar vrea să știe care este părerea voastră legat de acest subiect. Ce credeți că este de făcut. Așteptăm să ne scrieți pe e-mail-ul redacției stiri@stiripentrucopii.com, sau pe Facebook.