Consumul de fructe și legume ne oferă o viață sănătoasă. Toată lumea știe sau a auzit acest lucru. Fructele conțin o cantitate mare de vitamine, în special citricele care sunt bogate în vitamina C. Astăzi vorbim despre beneficiile pe care le oferă citricele și despre fructe din această familie mai puțin cunoscute. În afară de lămâi, portocale, grapefruit, există o sumedenie de alte citrice benefice pentru organism.
Atunci când vine vorba de citrice, fără doar și poate ne gândim întâi la portocale. Brazilia este țara cu cea mai mare producție de portocale din lume. Vitamina C este prezentă din belșug în aceste fructe. Previne apariția răcelii și a gripei, protejează țesuturile organismului și ajută la absorbirea fierului. Portocalele mai oferă calciu și potasiu, benefice pentru inimă și musculatură. Deși este prezentă într-o cantitate mică, vitamina A are grijă de aspectul pielii. De asemenea, portocalele sunt o bună sursă de energie.
Grapefruit-ul este un alt fruct bogat în vitamina C. Pe lângă asta, el poate fi folosit în dietele de slăbit deoarece conține multă apă și puține calorii. De asemenea, acest fruct are grijă de inimă, previne apariția pietrelor la rinichi și reduce colesterolul. Un lucru important de știut este faptul că există atât grapefruit cât și portocale cu pulpă roșie. De exemplu, consumul de grapefruit cu pulpă roșie protejează pielea, iar portocalele roșii elimină toxinele din organism.
Lămâia este un alt fruct din familia citricelor plin de beneficii. Cu ajutorul ei sunt tratate infecțiile gâtului, constipația, febra, arsurile, hemoragiile interne, indigestia, problemele părului și tulburările respiratorii. De asemenea, lămâia contribuie la îngrijirea dinților și a pielii. Totodată, studiile realizate de medicii urologi arată că sucul de lămâie este util în tratarea pietrelor la rinichi.
Mandarinele și clementinele luptă împotriva cancerului
Beneficii ne oferă și unele dintre cele mai iubite fructe din această perioadă, mandarinele. Ele conțin substanțe numite flavanoide care reduc posibilitatea de apariție a bolilor cronice, chiar și a cancerului. Consumul de mandarine menține sănătatea ochilor și buna funcționare a sistemului imunitar, previne problemele digestive și reduce nivelul de colesterol. Mandarinele ajută și sistemul osos prin conținutul de calciu, magneziu și fosfor.
Confundate adesea cu mandarinele, clementinele sunt și ele bogate în vitamina C. Consumul de clementine ajută organismul să lupte împotriva cancerului, combate anemia și infecțiile. De asemenea, consumul de clementine este indicat în timpul sarcinii ajutând la dezvoltarea țesuturilor.
Pomelo este prezent în magazinele din țara noastră însă nu foarte multă lume se înghesuie să îl cumpere. Acest fruct seamănă cu un pepene galben, este cel mai mare citric și are o mulțime de beneficii și vitamine. Consumul de pomelo reduce oboseala și stresul, combate constipația, previne durerile de cap, curăță dinții și are grijă de frumusețea părului. Totodată, previne cancerul și anemia, întărește oasele și stimulează sistemul imunitar.
Când vorbim despre beneficiile pe care oferă citricele, nu putem să nu pomenim și de sweetie. Acesta, la fel ca pomelo, este comercializat la noi în țară numai că nu prea mulți știu ce e. Ei bine, sweetie este o combinație între grapefruit alb și pomelo. Are mărimea unui grapefruit și este mai dulce decât acesta. În ceea ce privește culoarea, sweetie are coaja verde închis. La fel ca restul citricelor și acest fruct este bogat în vitamina C, deci întărește sistemul imunitar. Pe lângă asta, consumul de sweetie combate constipația, luptă împotriva obezității și a diabetului, oferă energie și provoacă poftă de mâncare.
Citrice mai puțin cunoscute
Fructul kiwano își are originea în Africa și datorită aspectului său mai este numit și „pepenele cu coarne”. Asta pentru că pe coajă, fructul are un fel de spini. Planta kiwano produce între 12 și 100 de fructe. Când sunt coapte ele au o coajă portocalie, iar miezul este verde. Consumul acestui fruct îmbunătățește vederea, protejează creierul de boli și ajută la vindecarea rănilor și a țesuturilor.
V-ați gândit vreodată cum ar fi să mâncați portocale cu tot cu coajă? Fructele kumquat își au originea în Asia de Sud, seamănă foarte mult cu portocalele și se mănâncă cu tot cu coajă. Ciudat, nu? Aceste fructe sunt singurele citrice care nu necesită decojire și care se pot mânca ca atare. Diferența dintre portocalele clasice și kumquat este că cele din urmă sunt mult mai mici. Au mărimea unor măsline mai mari. Gustul este aproximativ la fel: coaja este dulce și aromată, iar miezul este acrișor. Consumul acestor fructe îmbunătățește sistemul imunitar, combate constipația și stimulează producția de calogen care ne ajută împotriva ridurilor.
Un alt fruct foarte apreciat în special de bucătari este yuzu. Își are originea în Japonia și este o combinație între lămâie, mandarină și grapefruit. Yuzu este galben ca lămâia, are dimensiunea unei mandarine, iar gustul duce către grapefruit fiind acrișor-amărui. În bucătărie este folosit în întregime: coaja este un condiment, iar sucul este folosit pentru a da aromă mâncării. La nivelul organismului yuzu protejează celulele, întărește sistemul imunitar și previne ridurile.
Citricele cu cel mai mare conținut de vitamina C
În ceea ce privește citricele, cum am mai spus, un lucru este clar: au vitamina C. Și totuși, să facem un top al citricelor cu cel mai mare conținut al acestei vitamine. Citricele cele mai bogate în vitamina C sunt portocalele și lămâile. Ele conțin aproximativ 50 mg de vitamina C la 100 g de fruct. După ele este grapefruitul cu o cantitate de aproximativ 40 mg de vitamina C.
ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris despre beneficiile pe care le au fructele. Dacă vreți să aflați de ce este important să consumăm nuci dați un click aici.