Tabloul Mona Lisa – un tablou faimos. Istorie și curiozități
Tabloul Mona Lisa este, un tablou faimos. Probabil unul dintre cele mai cunoscute din întreaga lume. Nu există om care să nu fi auzit de el, fie că îi spune Mona Lisa sau Gioconda. A fost realizat la cererea soțului femeii pictate pentru a marca nașterea celui de-al doilea copil al lor. De sute de ani oamenii se înteabă ce semnifică surâsul misterios al Giocondei. Specialiștii în artă și în interpretarea limbajului corpului au ajuns la o concluzie.
Mona Lisa ori Gioconda este o pictură realizată de Leonardo da Vinci între anii 1503 – 1506. În prezent, lucrarea este admirată de oameni din întreaga lume în muzeul Louvre din Paris, capitala Franței. În acest tablou, femeia are o expresie gânditoare. Surâsul ei e abia este schițat. Timp de secole, capodopera a fost analizată de mii de critici de artă, dar și de istorici. Ei au încercat să stabilească istoria lucrării, precum și, cu precizie, cine e femeia din ea. Dar și care e motivul zâmbetului ei misterios.
Potrivit criticului de artă Giorgio Vasari, femeia din tablou ar fi fost Lisa Gherardini, din Florența, născută în 1479. Aceasta este cea mai cunoscută ipoteză privind identitatea modelului. ”Mona” provine de la ”Madonna”. ”Gioconda” e numele provenit de la cel al soțului femeii, Francesco di Bartolomeo del Giocondo.
Femeia din tablou s-ar fi căsătorit cu Giocondo la vârsta de 16 ani, acesta fiind fiu de negustor de pânzeturi, cu 19 ani mai în vârstp, conform istoricilor. Cei doi au avut împreună un băiat și două fete.
Cum a luat naștere lucrarea
Tabloul, se pare, a fost ideea soțului, în 1503. Acesta a vrut să îi ofere soției un cadou, cu ocazia nașterii celui de-al doilea copil. Astfel a căutat un pictor la Florența și l-a găsit pe da Vinci. Artistul avea atunci 51 de ani, iar Mona Lisa numai 24. La tablou, pictorul a muncit vreme de patru ani, însă soțul femeii nu a mai primit tabloul niciodată. Au fost lansate de către istorici mai multe ipoteze în această privință. Nu a vândut pictura în 1507, pentru că nu era terminată când pictorul a părăsit Florența. Aceasta ar fi una din ipoteze. Alta ar fi că pictorul și-a dat seama de valoarea operei și a vrut să o păstreze pentru el.
Au apărut alte ipoteze. De data aceasta, legate de surâsul abia schițat al Giocondei. Istoricii au dedus că femeia era însărcinată la momentul realizării lucrării, analizând îmbrăcămintea ei.
Stările Mona Lisei
Revista The New Scientist a realizat un studiu bazat pe un program care recunoaște emoțiile de pe fața unui om. Analiza a arătat că Mona Lisa a fost 83% fericită, 9% dezgustată, 6% temătoare și 2% nervoasă în momentul imortalizat de pictură.
Bruno Mottin, conservator la Centrul de Studiere și Restaurare al Muzeelor Franței a afirmat că ”Vălul cenușiu transparent era purtat în acest fel de către femeile gravide sau care născuseră de curând”. Știindu-se că tabloul a fost comandat pentru a marca nașterea celui de-al doilea copil al cuplului, surâsul Giocondei a fost asociat maternității.
Leonardo da Vinci (1452 – 1519) a fost pictor, arhitect, sculptor, inginer de geniu. A realizat, totuși, puține picturi de-a lungul vieții. Motivul? Era perfecționist și dura ani întregi să termine un tablou. Astfel, au rămas cunoscute doar 17 picturi terminate, fiecare de o valoare impresionantă.
ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă câteva curiozități despre faimoasa pictură Mona Lisa
A fost începută în Italia și terminată în Franța.
Pictura este un tablou, însă acesta nu este realizat pe pânză, ci pe o scândură din lemn de plop.
Încăperea de la muzeul Louvre unde se află expusă capodopera are tavanul din sticlă. Astfel există lumină naturală, pentru a asigura o vizibilitate perfectă a operei. Cu ajutorul unui mic spot, se pot vedea culorile originale folosite de pictor.
Cercetătorii au descoperit ceva în ochiul drept al Giocondei: inițialele artistului.
Lucrarea a fost expusă și la Galeria Națională de Artă din Washington D.C. și la Muzeul Metropolitan al Artelor din New York City.
În 1911 tabloul a fost furat. După ce a fost recuperat, la întoarcerea sa la muzeul Louvre, francezii au aplaudat în stradă.
Pentru furtul tabloului Mona Lisa a fost cercetat chiar și celebrul pictor Pablo Picasso.
Conform legii franceze, pictura lui Leonardo da Vinci nu poate fi cumpărată ori vândută.
După ce a ajuns la Louvre, în 1815, întrucât are căsuță poștală proprie, Mona Lisa a primit numeroase scrisori de dragoste și chiar și flori. De la admiratori.
Până în prezent, tabloul a suferit trei lovituri. În 1956, tabloul a fost atacat cu acid. Apoi, în 1974, a fost aruncată vopsea în el. În 2009, s-a aruncat cafea.
Dicționar
Surâs: zâmbet
Capodoperă: operă artistică de o valoare excepțională
Ipoteză: presupunere enunțată pe baza unor fapte cunoscute, cu privire la anumite legături între fenomene care nu pot fi observate direct sau cu privire la esența fenomenelor