Alarmă mondială: antibioticele existente nu mai tratează superbacteriile
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, vineri, că antibioticele existente nu mai tratează superbacteriile, lupta cu acestea devenind tot mai dificilă. Dacă nu se inventeză medicamente noi, oamenii ar putea să moară din nou de la boli banale, exact ca în secolele trecute.
Ce sunt antibioticele?
Antibioticele sunt cea mai importantă clasă de medicamente utilizate în tratamentul infecțiilor. Prima substanță antibacteriană a fost descoperită în anul 1910 de către Paul Ehrlich, un chimist și medic german. Această substanță a fost numită Salvarsan și a fost folosită pentru a trata sifilisul care era foarte răspândit în acele vremuri. Următoarea substanță antibacteriană a fost descoperită în 1928 de către Alexander Fleming, un fizician, microbiologist si farmacologist scoțian. Aceasta este renumita Penicilină, descoperită după ce Fleming a observat că secreția mucegaiului verde distruge colonia de bacterii din laborator.
Dar, în timp ce oamenii au inventat medicamente împotriva bacteriilor, bacteriile, ca organisme vii ce sunt, au făcut și ele ceva: au evoluat. Mai exact, au suferit mutații genetice, care le-au făcut rezistente la aceste medicamente. Adică au ajuns să fie mai tari decât medicamentele, care, în prezent, nu le mai omoară.
De ce evoluează bacteriile?
Deseori este vina noastră că bacteriile evoluează și devin din ce în ce mai periculoase. Ce facem greșit?
Medicii explică faptul că bacteriile pot deveni rezistente la medicamentele care ar trebui să le anihileze atunci când pacienţii folosesc antibiotice de care nu au nevoie sau când nu îşi termină tratamentul. Astfel, le oferă bacteriilor o şansă de a supravieţui şi de a se adapta, dezvoltând imunitate.
Trebuie știut că în România, vânzarea antibioticelor este strict interzisă în lipsa unei rețete semnate și ștampilate de medic. Această măsură este valabilă în toate țările Uniunii Europene. Ea a fost luată tocmai pentru a combate aspectele relatate mai sus.
Cât de periculoase sunt aceste superbacterii?
”Vedem că (această amenințare a superbacteriilor) se răspândește și că rămânem fără antibiotice eficiente împotriva acestor bacterii rezistente”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de la Geneva, Peter Beyer, membru al Departamentului pentru Medicamente esențiale al OMS.
Conform statisticilor europene, 33.000 de oameni mor anual din cauza unei infecții rezistente la antibiotice. În Statele Unitelor numărul deceselor este estimat la aproximativ 35.000 de oameni.
Pentru a putea combate acest lucru, OMS cere public dezvoltarea a noi antibiotice. În acest moment sunt în curs de dezvoltare 50 de antibiotice noi și puternice. Alte medicamente dintr-o serie de 252 de supermedicamente în curs de dezvoltare, vor pute fi folosite abia peste 10 ani.
Dicționar
Imunitate – rezistență
Bacterii – organisme foarte foarte mici, au fost printre primele forme de viață de pe Pământ
OMS – Oganizația Mondială a Sănătății, organizație internațională în cadrul Organizației Națiunilor Unite preocupată de sănătatea generală a oamenilor
Mutație genetică – o schimbare la nivel de ADN care poate fi cauzată de virusuri sau radiații